F. T.

În urma unui control efectuat de către specialiști din Marea Britanie în ceea ce privește respectarea modului în care sunt îndeplinite normele cu privire la administrarea pădurilor (menținerea integrității “ariilor protejate“, exploatarea forestieră în conformitate cu regulile în domeniu, efectuarea protecției muncii, asigurarea condițiilor de lucru optime etc), Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a obținut recertificarea managementului forestier în sistem internațional pentru 74,64% din pădurile de stat administrate. Obținerea certificării a fost făcută pentru cele 2.344.360 de hectare de pădure, în urma unui audit complex, se menționează într-un comunicat de presă al Regiei RNP.
Aceeași sursă mai menționează și faptul că “auditorii (din Marea Britanie – n.n.) au verificat în teren, timp de mai multe săptămâni, respectarea criteriilor și standardelor privitoare la managementul durabil al pădurilor administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Cele 2,34 de milioane hectare de păduri de stat administrate de Romsilva sunt grupate în șase certificate ale managementului forestier, cu o valabilitate de cinci ani. În plus, Romsilva a inițiat demersuri pentru obținerea certificării managementului forestier pentru alte 127.493 de hectare de pădure de pe raza a 11 ocoale silvice din cadrul a 6 direcții silvice”.
În acest din urmă context, „auditorii au efectuat deja o primă evaluare a acestor păduri, iar dacă în urma evaluării principale va fi obținută certificarea, atunci 78,69% din pădurile de stat administrate de Romsilva vor fi certificate la standarde internaționale. Certificarea managementului forestier garantează că pădurile administrate sunt gestionate durabil și oferă clienților și consumatorilor finali siguranța că lemnul sau produsele din lemn au o proveniență certă, din păduri gospodărite durabil, conform celor mai stricte norme silvice și legale” (comunicat Regia Națională a Pădurilor – Romsilva).
În fapt, RNP a demarat încă din anul 2000
demersurile privind certificarea managementului forestier la standarde internaționale. Suprafața pădurilor certificate a crescut, în timp, de la un milion de hectare – în anul 2004, la 2,31 milioane de hectare – în anul 2013. În prezent, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului și 22 de parcuri naționale și naturale, cu o suprafață de aproximativ 850 de mii de hectare.