Petre Apostol

Săptămâna trecută, echipa naţională de juniori la ciclism a fost prezentă în Germania, unde a luat parte la ediţia cu numărul 31 a Trofeului Saarland, competiţie pe etape din Cupa Naţiunilor, conform catalogării Uniunii Cicliste Internaţionale. În lotul României, condus de antrenorul Viorel Grosu, au fost convocaţi şi doi sportivi de la CS Petrolul Ploieşti, pregătiţi de antrenorul Constantin Ciocan, aceştia fiind Valentin Vasiloiu şi Cristian Tican. Din România au mai participat Ciprian Jitaru şi Adi Marcu, ambii de la Torpedo Zărneşti, iar mecanic a fost ploieşteanul Cristian Axente, component al echipei continentale MsTina Focus şi care ajută, voluntar, secţia de ciclism de la CS Petrolul.
La competiţia din Germania au luat parte unii dintre cei mai valoroşi ciclişti juniori din lume, iar din echipa tricoloră doar Valentin Vasiloiu a reuşit să încheie cele cinci etape programate, sportivul din Albeşti-Muru fiind campionul naţional de juniori al României, atât la proba de fond, cât şi la cea de contratimp.
În prima etapă, derulată pe distanţa de 110.6 km, ciclistul petrolist a pierdut orice şansă la un loc în prima parte a
ierarhiei, din cauza unei probleme tehnice (pană), sosind pe locul 100, cu o întârziere de 14 minute şi 23 de secunde faţă de primul clasat, danezul Frederik Wandahl.
Rămas pe parcurs şi fără ajutorul celorlalţi coechipieri, Valentin Vasiloiu nu s-a demoralizat, reuşind să recupereze în ierarhia generală. În etapa a doua, disputată pe distanţa de 99.5 km şi câştigată de germanul Pirmin Benz, sportivul prahovean a ocupat locul 65, avansând opt poziţii în clasamentul general.
A urmat o zi cu două etape, una de circuit în jurul oraşului Homburg, pe distanţa de 79.1 km, şi una de contratimp, pe distanţa de 13.9 km. La prima dintre acestea, Vasiloiu a obţinut cel mai bun rezultat al său din concurs, sosind pe locul 45, la 33 de secunde de primul clasat, norvegianul Soren Waerenskjold. Apoi, la contratimp, ciclistul prahovean a încheiat pe locul 83, având o viteză medie de 40,849 km/h, sosind cu o întârziere de 2:17 minute faţă de învingător, Ludvig Aasheim, din Norvegia.
Ultima etapă s-a desfăşurat pe distanţa de 120.3 km, iar Valentin Vasiloiu a rămas cu plutonul fruntaş până la final, din care americanul Quinn Simmons s-a desprins, câştigând runda, cu un avans de trei secunde, ciclistul petrolist fiind clasat pe locul 66.
În clasamentul general, Valentin Vasiloiu s-a situat pe locul 83, în final, la 16:53 minute de câştigător, Soren Waerenskjold.
La finalul competiţiei, ciclistul petrolist a declarat: „A fost o cursă foarte dură, alături de cei mai în formă juniori din lume. Problema tehnică din prima etapă m-a scos din lupta pentru o clasare bună la general, dar mă bucur că am încheiat teafăr această cursă și abia aștept să dau piept din nou cu ei la Campionatele Europene”.
În ceea ce-l priveşte pe celălalt sportiv de la CS Petrolul din lotul naţional, Cristian Tican, care mai are un an de juniorat, acesta nu a îndeplinit timpul limită al primei etape, însă este de remarcat faptul că, în doar un an şi jumătate de când a început să practice acest sport, a ajuns, deja, în echipa naţională.