Producţia de oţel a Chinei a urcat la un nivel record în mai, deoarece laminoarele şi-au intensificat activitatea pentru a-şi spori marjele de profit, cererea solidă urmând să menţină această tendinţă pe tot parcursul anului, chiar dacă statul asiatic a lansat un program pe termen lung împotriva poluării, intitulat „Să facem cerul din nou albastru”, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Luna trecută, China a produs 81,13 milioane de tone de oţel, în creştere cu 5,8% faţă de aprilie şi cu 8,9% faţă de mai 2017, arată datele publicate ieri de Biroul Naţional de Statistică. În primele cinci luni din acest an, producţia de oţel a urcat cu 5,4%, la 369,86 milioane de tone. China este cel mai mare producător mondial de oţel.
În mai, producţia medie zilnică a înregistrat un avans de 2,4%, la 2,62 milioane de tone, conform calculelor Reuters. „Oţelăriile lucrează la capacitate deplină, folosesc chiar şi deşeuri de oţel pentru majorarea producţiei, în vederea îmbunătăţirii marjelor de profit. Activitatea în industria construcţiilor este mai ridicată în semestrul doi, ceea ar putea majora cererea pentru oţel”, a afirmat analistul Zhuo Guiqiu, de la Jinrui Futures.
Asociaţia Mondială a Oţelului prognozează că anul acesta cererea de oţel în China, ţară care consumă jumătate din oţelul produs la nivel mondial, va rămâne neschimbată la 736,8 milioane tone, urmând a scădea cu 2% anul viitor, până la 722,1 milioane tone. Acesta este rezultatul încetinirii ritmului de creştere a celei de a doua economii a lumii, pe măsură ce Guvernul de la Beijing continuă tranziţia de la o creştere bazată pe investiţii la una bazată pe consum.