Violeta Stoica

Ieri s-au împlinit 6 ani de la producerea, pe data de 17.06.2012, pe terenul de zbor din comuna Bănești, a unui accident de aviație civilă în care a fost implicat un avion de mici dimensiuni, în urma căruia pilotul a murit.
Conform unui raport al Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), în cadrul unei manifestări organizate pe acest teren de zbor, după intrarea pe direcția de aterizare, aeronava a coborât sub altitudinea de siguranță și a acroșat cablul de protecție a liniei electrice de înaltă tensiune care intersecta panta de aterizare și s-a prăbușit în imediata apropiere a liniei de înaltă tensiune. În urma impactului cu solul, aeronava a luat foc, fiind distrusă în totalitate, iar pilotul a decedat.
Cauza producerii acestui accident, potrivit CIAS, o constituie eroarea în tehnica de pilotaj, pe fondul nerespectării altitudinii de siguranță. De asemenea, cauza favorizantă o reprezintă faptul că, la data producerii accidentului, cablurile de protecție a Liniei Aeriene de Transport (LEA) de 400 KV nu aveau montate elemente de semnalizare.