Marian Badea – baschetprahova.wordpress.com

Baschetul juvenil s-a întors, pentru al patrulea an consecutiv, pe Litoral. Liga Națională de Minibaschet la categoria U12, atât la masculin, cât şi la feminin, a debutat luni, la Mangalia, printre echipele înscrise regăsindu-se şi reprezentante prahovene, astfel: C.S.U. Ploiești Basketball (antrenoare Elena Stan) și ABC Lynx Ploiești (antrenor Florentin Crețu) – la masculin; CSȘ Ploiești (antrenoare Loredana Munteanu) – la feminin.u12 b
De menţionat că echipele participante au obligativitatea ca, din toamnă, să se înscrie pe tabloul Campionatului Național U13.
În competiţia feminină de la Mangalia, singura echipă prahoveană înscrisă printre cele 20 de participante, CSŞ Ploieşti, a debutat cu două victorii din două meciuri disputate, având ca şi asigurată prezenţa în Final 16. CSŞ Ploieşti face parte din grupa A, alături de L.P.S. Alba Iulia, C.S. Olimpia 4 Bucureşti şi A.C.S. Dan Dacian Portocaliu Bucureşti. În prima zi a întrecerii, echipa ploieşteană a dispus de L.P.S. Alba Iulia, scor 37-10, după care a învins şi pe CS Olimpia 4 Bucureşti, scor 27-19.
Ieri, în ultima confruntare a grupei, a cedat duelul pentru prima poziţie în clasament, cu A.C.S. Dan Dacian Portocaliu Bucureşti (care avea, de asemenea, două victorii după primele două partide), scor 24-30, ocupând, astfel, locul secund în ierarhie.
De partea cealaltă, în competiţia băieţilor, la care au fost înscrise 36 de formaţii, ABC Lynx Ploieşti a început, de asemenea, cu două victorii, în grupa G, din care au mai făcut parte ACS Şoimii Albi Bucureşti, CS Phoenix 2 Galaţi, BC Slam Roşu Bucureşti. În prima zi a competiţiei, ploieştenii au învins pe BC Slam Roşu Bucureşti, cu scorul de 40-7, şi pe A.C.S. Şoimii Albi Bucureşti, scor 27-14, asigurându-şi, astfel, „biletele” pentru locurile 1-16.
Ieri dimineaţă, în ultima partidă a grupei, ABC Lynx a bifat un nou succes clar, învingând pe CS Phoenix 2 Galaţi, scor 25-7, calificându-se în Final 16 de pe prima poziţie, în urma sa situându-se Şoimii Albi Bucureşti (două victorii, o înfrângere), BC Slam Roşu Bucureşti (o victorie, două înfrângeri), Phoenix 2 Galaţi (nicio victorie).u12 c
Cealaltă echipă prahoveană din competiţia băieţilor, CSU Ploieşti, a fost repartizată în grupa A, împreună cu U-BT 2 Cluj-Napoca, ABC Leii Bucureşti, A.C.S. Dan Dacian Portocaliu Bucureşti. Ploieştenii au debutat cu o înfrângere, scor 28-36, în confruntarea cu A.C.S. Dan Dacian Portocaliu Bucureşti, dar au câştigat meciul următor, cu ABC Leii Bucureşti, scor 39-15.
Iar în ultima partidă, disputată ieri, ploieştenii s-au impus în duelul cu U BT 2 Cluj Napoca, scor 37-17, asigurându-şi, de asemenea, calificarea între primele 16 formaţii ale ţării.
Atât la masculin, cât şi la feminin, cele mai bune 16 echipe din prima fază vor continua cursa pentru medalii în faza a II-a (repartizate în patru grupe a câte patru echipe fiecare), în vreme ce restul formaţiilor vor evolua în jocurile pentru clasament.