Nicoleta Dumitrescu

Solstiţiul de vară a adus în Prahova nu doar căldură sufocantă şi avertizări, din partea meteorologilor, de furtuni şi ploi torenţiale, dar şi o mulţime de manifestări culturale,  unele dintre ele cu program de desfăşurare până mâine, în ziua de Sânziene. Debutul acţiunilor cu iz de vacanţă a fost făcut ieri, la Ploieşti, când s-a dat startul unei manifestări exotice: Anatolian Food Festival. Practic, până mâine, din centrul oraşului se vor auzi ritmuri de muzică orientală, dar, dincolo de toate, zona va fi plină de mirosuri şi arome nerecomandate pofticioşilor, având în vedere că au fost instalate o mulţime de standuri unde sunt preparate, pe loc, diverse mâncuri şi dulciuri specifice bucătăriei turceşti, din care nu lipsesc sarailiile, rahatul ori cafea pregătită la nisip. Tot ieri, la Ploieşti, dar la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova, au început acţiunile dedicate Zilei Universale a Iei – marcată pe 24 iunie, microexpoziţia de cămăşi şi costume tradiţionale româneşti de la începutul secolului al XX-lea putând să fie văzută gratuit de toţi vizitatorii care poartă o piesă tradiţională specific românească. Totodată, în „patria iei”, la Breaza, special pe data de 24 iunie, va fi organizată o manifestare în cadrul căreia va avea loc şi o prezentare de modă a creatoarei Rita Mureşan, cu o colecţie dedicată iilor. Şi pentru că va fi o sărbătoare la care e aşteptat un numeros public, nici de la această manifestare nu vor lipsi mâncărurile, surpriza fiind că la Breaza va fi amenajat şi un stand unde vor fi pregătite zeci de kilograme de raci, scoici, creveţi şi calamari.

mancare turceascaPentru al doilea an consecutiv, în zona centrală a Ploieştiului, mai exact între parcul din faţa Halelor Centrale (Parcul „Foamea” cum mai este cunoscut de către unii locuitori ai oraşului, dar şi din Prahova) şi Palatul Culturii s-a instalat un mic colţ din Turcia. Începând de ieri şi până mâine se desfăşoară Anatolian Food Festival, o rebrenduire a Festivalului turcesc pe care ploieştenii l-au văzut, anul trecut, pentru prima dată. Standurile şi tarabele au fost instalate încă de ieri de dimineaţă, la fel şi multele mese la care pot fi savurate nenumăratele preparate ale bucătăriei tradiţionale turceşti. Unele dintre preparate – cum sunt sarailiile, baclavalele, rahatul turcesc şi alte dulciuri – au fost aduse la pachet, însă altele sunt preparate pe loc, astfel că aceia care trec prin zonă îşi pot da seama, după miros, că în centrul oraşului e sărbătoare, una din care nu lipsesc mâncărurile. Iar în expoziţia culinară se vor regăsi ceaiul şi cafeaua, ultima preparată la ibric pe nisipul încins, atmosfera, respectiv muzica, fiind şi ele tot orientale. De altfel, pe o scenă special amenajată, ploieştenii pot vedea şi dansul dervişilor rotitori, un dans vechi de 800 de ani. Nu în ultimul rând, celor interesaţi le sunt prezentate şi noţiuni din renumitele arte orientale, în cadrul unor ateliere de caligrafie, pictură pe apă şi marmorare a hârtiei.

„Ce frumoasă eşti, măreaţă cămaşă, mândrIA Prahovei!”

Muzeul de Istorie şi Arheologie din Ploieşti a răsunat, ieri, la prânz, de cântec şi joc popular, fiind deschisă seria de manifestări, în cadrul muzeelor din judeţ, pentru celebrarea Zilei Universale a Iei de mâine. Sub genericul „Ce frumoasă eşti, măreaţă cămaşă, mândrIA Prahovei!”, la muzeul amintit a fost organizată o microexpoziţie de cămăşi şi costume tradiţionale româneşti de la începutul secolului al XX-lea. După cum ne-a precizat Ioana Constantin, muzeograf etnograf, iile expuse- care sunt de patrimoniu – provin din zona Prahovei, dar şi a Muscelului. Două dintre acestea sunt de influenţă cultă, fiind purtate la curtea regală, la începutul secolului 20. Doar privindu-le, fiecare dintre piesele expuse parcă transmite fiecăruia dintre privitori un cumul de frumuseţe, simplitate, încărcătură emoţională împletită cu rădăcinile şi tradiţiile specific româneşti. De altfel, aşa cum s-a menţionat, pe vremuri, tradiţia fiind transmisă din generaţie în generaţie, modelul şi coloritul iilor aveau o anumită semnificaţie, în funcţie de persoanele care le purtau. Astfel, galbenul e asociat optimismului, soarelui de dimineaţă, regăsindu-se în iile purtate de copii, portocaliul iilor purtate de tinere, roşu – celor destinate mireselor, roşu aprins – iilor purtate de femeile căsătorite, în timp ce negrul semnifică apusul vieţii. S-a menţionat că, de departe, dintre costumele tradiţionale româneşti, cele de nuntă sunt cele mai spectaculoase, pe vremuri acestea fiind cusute chiar de mâna viitoarei mirese. „Gura cămăşilor pentru nuntă era cusută numai după ce era fixată data nunţii. De regulă, pe vremuri, costumele de nuntă erau purtate doar în ziua nunţii, apoi erau păstrate în lada de zestre, în ideea că soţii urmau să le reîmbrace pentru ultimul drum, existând credinţa că, şi într-o altă viaţă, soţii se vor recunoaşte prin costumele purtate în ziua cununiei”, a povestit, ieri, muzeograful Ioana Constantin, din tainele etnografiei româneşti. Şi tot aceasta a dat ca exemplu un obicei vechi, din Starchiojd, potrivit căruia, la naştere, pruncii erau înfăşaţi cu cămaşa de nuntă a tatălui, ca să semene cu acesta. Expoziţia de la muzeu va fi deschisă până mâine, iar organizatorii au precizat că persoanele care vor purta ii vor avea acces gratuit.

La Breaza, prezentare de modă şi fructe de mare

Special pentru Ziua Universală a Iei, la Breaza va avea loc o acţiune dedicată tocmai acestei piese vestimentare – care a devenit un fel de ambasador al României peste hotare – fiind organizată „Expoziţia de ii de Breaza”, cu piese create de localnice. De asemenea, cu această ocazie va avea loc şi o prezentare de modă realizată de creatoarea Rita Mureşan, colecţia fiind dedicată tot renumitei piese vestimentare tradiţionale.Totodată, va avea loc şi un spectacol artistic în parcul din faţa Primăriei Breaza, în cadrul căruia a fost anunţată prezenţa, pe lângă o serie de ansambluri de muzică populară, şi a artiştilor Fuego şi Florica Jinga. Nu în ultimul rând, fiind vorba despre o sărbătoare, nu vor lipsi nici preparatele culinare, un stand special fiind cel în cadrul căruia vor fi pregătite fructe de mare. Astfel, s-a anunţat că vor fi pregătite zeci de kilograme de raci, scoici, creveţi şi calamari.