Nicoleta Dumitrescu
Despre pericolul pe care-l reprezintă ambrozia, persoanele alergice sunt cele mai în măsură să dea detalii, în condiţiile în care 60% dintre alergii sunt provocate de polenul acestei plante. Conform unor statistici, în Europa sunt afectaţi peste 30 de milioane de oameni, printre aceştia regăsindu-se şi români, numărul persoanelor din ţara noastră alergice la iarba pârloagelor, aşa cum mai este cunoscută ambrozia, dublându-se în ultimii ani. Alergiile apar în perioada iunie-iulie, iar valorile maxime sunt însă atinse atunci când aceste plante înfloresc, respectiv august-septembrie. Deşi a devenit o problemă de sănătate publică, se pare că prezenţa acestor plante la tot pasul, inclusiv în zone locuite, este trecută cu vederea. Dovadă este zona de nord a Ploieştiului, unde în spatele unui mare complex comercial această plantă pare că a fost semănată! Practic, pe o suprafaţă mare de teren – hectare întregi – impresia este că sunt adevărate culturi de ambrozie, la concurenţă cu porumbul din apropiere, căruia abia i-a dat mătasea! Asta în condiţiile în care la nivelul municipiului Ploieşti există o hotărâre a Consiliului Local, adoptată toamna trecută, privind măsurile de combatere şi distrugere a ambroziei pe teritoriul municipiului, o lege în acelaşi domeniu, de combatere a acestei plante periculoase, fiind promulgată şi în luna martie a acestui an, potrivit căreia cei care nu iau măsurile necesare pentru a evita instalarea şi răspândirea acestei plante pot fi amendaţi cu sume de până la 20.000 de lei.
Existenţa unei mari suprafeţe de teren, în zona de nord a Ploieştiului, pe care a crescut ambrozia, ne-a fost semnalată de unul dintre cititorii ziarului Prahova, îngrijorat de pericolul real pe care îl poate genera planta care peste puţin timp se apropie de perioada de înflorire, când devine şi mai periculoasă pentru persoanele alergice. Ajungând la faţa locului, în spatele unui mare centru comercial din zona de nord a oraşului, aproape că nu vedeai cu ochii suprafaţa de teren pe care se întindea ceea ce părea a fi o adevărată cultură de ambrozie! Uitându-te în depărtare, parcă erau două loturi de teren cultivate cu această plantă, despărţite de un drum pavat cu piatră albă, unul dintre terenurile pline cu iarba pârloagelor având vecin un lan de porumb căruia abia îi dăduse mătasea. Deşi peste o lună ar trebui să înflorească, ambroziile văzute ieri pe câmpurile de la Ploieşti erau destul de dezvoltate, cu siguranţă căldura, dar mai ales ploile din ultima perioadă, ajutându-le şi pe acestea să se înalţe suficient de mult cât să le trasforme în adevărate zone periculoase!
Trebuie menţionat faptul că, încă din toamna trecută, mai exact din 31 octombrie 2017, la Ploieşti a fost adoptată o hotărâre a Consiliului Local ce vizează tocmai punerea în practică a unor măsuri de combatere şi distrugere a ambroziei pe teritoriul municipiului. Conform acestei hotărâri, S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti, precum şi persoanele fizice şi juridice, proprietari sau admininistratori de terenuri private situate pe teritoriul municipiului Ploieşti au obligaţia să desfăşoare lucrări de combatere şi distrugere a ambroziei, fără a aduce atingere integrităţii mediului înconjurător. Nerespectarea acestor prevederi este considerată contravenţie, drept pentru care au fost introduse şi sancţiuni, amenzile fiind cuprinse între 500 şi 1000 de lei pentru persoane fizice, şi între 1.500 şi 2.500 de lei pentru persoane juridice. Cum Regia Autonomă de Servicii Publice Ploieşti şi Poliţia Locală Ploieşti sunt instituţiile care trebuie să ducă la îndeplinire prevederile hotărârii de consiliu local menţionate, ieri ne-am adresat conducerii Poliţiei Locale. Adrian Vaida, director general adjunct, ne-a declarat că, urmare a sesizării noastre privind prezenţa câmpurilor de ambrozie în zona de nord a Ploieştiului, împreună cu reprezentanţi ai RASP se va merge pe teren, intenţia fiind aceea a indentificării proprietarului terenului. “ Vom merge pe teren, vom identifica zona şi proprietarul terenului. Plantele trebuie cosite până să apuce să înflorească”, ne-a declarat directorul general adjunct al Poliţiei Locale, precizând că operaţiunea de combatere a ambroziei va trebui realizată până la data de… 15 iulie.
Legea cere ca lucrările de combatere a ierbii pârloagelor să fie realizate până la data de 30 iunie!
Adrian Vaida ne-a mai precizat că, odată cu verificarea din nordul oraşului se va demara şi o acţiune de identificare şi a altor zone din Ploieşti unde au crescut ambroziile. Problema este că această verificare vine extrem de târziu, iar acest lucru nu o spunem noi, ci chiar prevederile legii de combatere a ambroziei, promulgate de către preşedintele statului la începutul lunii martie a acestui an. “În scopul distrugerii ambroziei şi prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei. De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei. Cei care nu îşi îndeplinesc această obligaţie vor primi un avertisment scris şi, dacă nu se conformează, vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 750 şi 5.000 de lei – persoanele fizice şi 5.000 – 20.000 de lei – persoanele juridice”, se arată în legea menţionată.
Planta, specie periculoasă pentru sănătate
Buruiană care se regăseşte în principal pe terenurile şi câmpurile abandonate, ambrozia a devenit o problemă majoră pentru mii de români care suferă de alergii. De altfel, ambrozia a fost declarată de către experţii Comisiei Europene o „specie periculoasă pentru sănatate”, în condiţiile în care, conform unor statistici, în Europa sunt afectaţi peste 30 de milioane de oameni, iar numărul românilor alergici la această plantă s-a dublat în ultimii ani, după cum atrag atenţia reprezentanţi ai Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică. Mai grav este însă faptul că perioada în care oamenii sunt afectaţi a crescut de la două-trei săptămâni la peste două luni, iar tratamentul nu este acoperit de asigurarea obligatorie de sănătate, deşi poate să ajungă până la 400 de lei pe lună.
Alergiile apar în perioada iunie-iulie şi ating valori maxime în august-septembrie. Având în vedere şi schimbările climatice, s-a înregistrat şi o creştere constantă a numărului de pacienţi afectaţi. Pe de altă parte, au crescut şi perioadele în care aceşti pacienţi sunt simptomatici, dar şi severitatea formelor clinice de boală. În privinţa simptomelor, conform specialiştilor, cele mai comune sunt simptomele de rino-conjuctivită: strănut repetat, rinoree (secreţii nazale), cauzate de mâncărimi nazale şi oculare, blocaj nazal, lăcrimare. Acestora li se pot asocia şi cele datorate astmului – tuse, respiraţie dificilă, şuierătoare. De asemenea, oamenii care sunt alergici la polenul ambroziilor pot acuza diverse probleme digestive atunci când consumă anumite fructe şi legume, printre care se numără mîncărime la nivelul cavităţii bucale, edem pe limbă şi buze, senzaţie de nod în gât, balonări, tranzit accelerat. Este recomandat ca înainte de începerea sezonului să se facă un test alergologic, pentru un tratament individualizat, conform specialiştilor, singura metodă descoperită pentru a trata alergiile fiind imunoterapia alergenică specifică.
O plantă matură de ambrozie poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen – 20 microni diametru – şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative 40 de ani.