În Prahova nu este nevoie de instituirea de noi filtre în trafic

V. Stoica

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor sunt din nou în alertă, odată cu confirmarea a noi cazuri de pestă porcină africană în județul Ilfov, la porcii de la o stână situată în câmp, între localitățile Tunari și Ștefănești.
Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, prin Laboratorul Național de Referință, a confirmat prezența virusului la porcinele din anexa gospodărească a stânei respective, veterinarii fiind obligați să intervină de urgență și să plaseze zona respectivă sub supraveghere oficială, fiind luate și măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport și a fost dispusă uciderea porcinelor din anexa gosodărească și ecarisarea carcaselor.
Interesant este că în acest caz a fost demarată și o anchetă a Poliției, investigațiile preliminare indicând posibilitatea ca porcii bolnavi să fi fost aduși dintr-o zonă unde evoluează focare de pestă porcină africană, ceea ce înseamnă că persoanele care au transportat animalele bolnave nu au ținut cont de recomandările medicilor veterinari în vederea limitării răspândirii bolii mortale pentru suine.
În Prahova nu au fost instituite filtre noi după apariția acestui nou focar de pestă porcină africană, având în vedere că zona în care au fost confirmate cazurile din județul Ilfov este izolată.
Pe de altă parte, potrivit declarațiilor directorului executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, se va menține filtrul instituit la granița cu județul Ialomița, la intrarea în localitatea prahoveană Ciorani. Conform aceleiași surse, până ieri nu au fost găsite și, implicit, nici confiscate carne de porc sau produse din carne de porc ori porci vii în urma controalelor efectuate la mijloacele de transport care au trecut prin filtru.