Oamenii care obişnuiesc să ia medicamente pentru arsuri de stomac, cunoscute sub numele de inhibitori ai pompei protonice, sunt mai predispuşi dezvoltării de infecţii intestinale decât persoanele care nu folosesc astfel de medicamente, arată un studiu scoţian efectuat de cercetătorii de la Universitatea Dundee şi publicat în British Journal of Clinical Pharmacology, informează reuters.com, citat de MedLive.
Pastilele funcţionează prin oprirea celulelor din mucoasa gastrică să producă prea mult acid, ce poate provoca ulcere şi simptome de reflux.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au analizat datele medicale a aproximativ 188 de mii de persoane ce obişnuiau să utilizeze astfel de medicamente şi aproximativ 377 de persoane care nu foloseau medicamente împotriva arsurilor gastrice.
Prin comparaţie cu cei din urmă, cei dintâi au avut un risc mai mare pentru a dezvolta o formă severă de diaree cauzată de bacteria Clostridium difficile.
“Reducerea acidului gastric, care acţionează ca o barieră la infecţii, creşte riscul apariţiei infecţiilor gastrointestinale,” a declarat Dr. Thomas MacDonald, autorul principal al studiului şi cercetător la Universitatea Dundee din Scoţia.
Dr. MacDonald şi colegii săi au analizat şi datele examenului de coprocultură recoltat de la pacienţii scoţieni între anii 1999 şi 2013.
În rândul acestora, au existat 22.705 rezultate pozitive pentru infecţii bacteriene, dintre care 15.273 au fost persoanele identificate cu bacteria C. difficile şi 6.590 de persoane identificate cu Campylobacter.
Milioane de oameni din întreaga lume utilizează medicamente, eliberate fără prescripţie medicală, pentru tratarea de moment a arsurilor gastrice, ceea ce înseamnă că există o creştere a riscurilor de infecţii bacteriene în rândul acestora.
“Acest studiu cere reevaluarea riscurilor şi beneficiilor la nivel individual în ceea ce priveşte administrarea de medicamente destinate tratării arsurilor gastrice, cât şi luarea în considerare a opţiunilor alternative, precum schimbarea dietei şi a stilului de viaţă,” declară cercetătorii.