Fl.Tănăsescu

Exista pe vremuri, și mai există, probabil, și-n ziua de astăzi, un joc în care copiii și elevii din grădinițele sau școlile primare strigau/ strigă „ Apă, apă… Foc, foc…” când se îndepărtează sau se apropie de un obiect ascuns. Rămâne, însă doar atât! Un joc…
Nu de alta, dar despre eventuala folosire, la propriu, a apei în caz de, Domne ferește !, incendiu, au vorbit, ieri, Mădălina Lupea – prefectul județului, Mihai Drăgan – șeful Inspectoratului pentru Situațiii de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova și sublocotenent Raluca Vasiloaie, purtător de cuvânt al instituției.
Potrivit șefului ISU Prahova, până ieri, în 39 de localități prahovene se aflau 35 de grădinițe, 39 de școli, un cămin- internat, un atelier școală și patru săli de sport care nu dețineau încă autorizație de securitate la incendiu !
Ce-i drept, până la 10 septembrie, când “începe școala”, mai este ceva timp, adevărat este că respectivele instituții de învățământ au depus la ISU Prahova documentația necesară autorizării respective, dar rămâne un semn al întrebării: vor fi declarate apte să găzduiască actul de învățământ propriu- zis ? Mai ales că amenda, în cazul funcționării fără autorizație la incendiu, este cuprinsă între 20.000 de lei și 50.000 de lei !

“Nu facem rabat de la regulile de prevenire a incendiilor, mai ales în astfel de cazuri, când este vorba despre copii. Din luna septembrie a anului trecut și până în prezent, Inspecția de Prevenire din cadrul instituției noastre a derulat 57 de acțiuni de control și îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor la unitățile de învățământ, context în care au fost identificate 337 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, iar ca urmare a neregulilor constatate, au fost date 329 de avertismente și opt amenzi, ultimele însumând 60.500 de lei”, a precizat, ieri, inspectorul șef al ISU Prahova, Mihai Drăgan.
Acesta a mai adăugat că “este departe de noi gândul ca, atunci când plecăm în controale, 3-aneapărat să dăm și amenzi. Nu, mergem pentru a-i instrui atât pe elevi, cât și cadrelele didactice cum să procedeze în caz de incendiu sau alte calamități naturale. De asemenea, efectuăm, cu această ocazie, și misiuni de recunoaștere. Până în prezent, pompierii militari din cadrul celor șase subunități ale ISU Prahova au executat 43 de misiuni de recunoaștere în teren, la instituțiile de învățământ, fiind verificate căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, rețelele de hidranți și alte aspecte de interes operativ”.
Un control al reprezentanților ISU Prahova nu presupune, însă, că automat acolo unde se duc li se deschid imediat ușile. Au fost – potrivit șefului ISU Prahova – cazuri în care nu au fost primiți și, pe cale de consecință, a fost nevoie de ajutorul poliției pentru a intra și, implicit, a verifica respectiva instituție. Iar acest lucru s-a întâmplat chiar la o grădiniță particulară din Ploiești, ai cărei reprezentanți, de altfel, au și fost amendați pentru neregulile găsite.

E lipsă și de apă…

Apă, apă… Foc, foc… Da, fiindcă și apa potabilă reprezintă o problemă în unele dintre grădinițele și școlile din Prahova. Astfel de probleme se întâlnesc, potrivit prefectului Mădălina Lupea, la Grădinița Seciuri ( localitatea Șotrile), Grădinița cu Program Normal Posada ( Comarnic), Grădinița cu Program Normal Izvoru ( Provița de Sus), Grădinița Lopatnița ( Șomari), Grădinița Măgura ( Șoimari), Grădinița Zalhana ( Mănești), precum și Școala Gimnazială Mehedința ( Podenii Noi), Școala Primară Zalhana ( Mănești), Școala Primară Măgura ( Șoimari), Școala Primară Lopatnița ( Șoimari), Școala Gimnazială Lapoș ( Lapoș).
Potrivit Mădălinei Lupea, în respectivele unități de învățământ apa furnizată de către instalațiile proprii fie nu este corespunzătoare biologic, fie aceasta lipsește cu desăvârșire, context în care au fost sau sunt în curs de încheiere contracte de furnizare cu apă îmbuteliată.
Apă, apă, foc, foc… Au mai rămas mai puțin de trei săptămâni până începe școala. 35 de grădinițe și 39 de școli, un cămin-internat, un atelier școală și patru săli de sport nu dețin, încă, aviz de funcționare în caz de incendiu. Au, însă, după cum aminteam, documentația necesară avizării depusă la ISU Prahova. Sunt pasibile, conform legii, în caz de funcționare fără autorizație, de amenzi cuprinse între 20.000 de lei și 50.000 de lei.
Mai presus de toate, rămân, însă, integritatea fizică a elevilor. Drept pentru care reprezentanții ISU Prahova suflă și-n iaurt…