Petre Apostol

Sub privirile singurei medaliate olimpice la gimnastică ritmică din ţara noastră, Doina Stăiculescu (vicecampioană olimpică la ediţia din 1984, care a oficiat şi festivitatea de premiere), ale renumitei antrenoare Maria Gîrbă, precum şi ale preşedintelui Federaţiei Române de profil, fosta mare sportivă Irina Deleanu, gimnastele Miruna Ciocîrlan, Gabriela Constantin şi Denisa Stoian şi antrenoarele Liliana Băescu şi Simona Puiu au scris un capitol deosebit în istoria sportului prahovean, aducând primul titlu naţional pe echipe la această disciplină sportivă olimpică pentru CSM Ploieşti.
Cu toate că nu dispun de condiţii cu adevărat propice performanţei, junioarele ploieştene au arătat o tărie de caracter probabil preluată de la antrenoarele lor, care nu au cedat niciodată în profida problemelor apărute de-a lungul timpului.
Campionatele Naţionale de Gimnastică Ritmică pentru senioare şi junioare s-au desfăşurat, la finalul săptămânii trecute, în Sala Sporturilor „Unirea” din comuna Dobroeşti, de lângă Bucureşti. Primele două zile ale evenimentului (vineri şi sâmbătă) au fost destinate concursului de individual compus şi celui pe echipe, notele obţinute de gimnaste contând, totodată, pentru calificarea în finalele pe obiecte de duminică.
9-bCSM Ploieşti a participat doar la categoria junioare, prin Denisa Stoian, Miruna Ciocîrlan (componente ale lotului naţional) şi Gabriela Constantin. În plus, coordonatoarea secţiei de gimnastică ritmică de la clubul ploieştean, Liliana Băescu, s-a regăsit printre arbitrele competiţiei, fiind chiar arbitru internaţional.
S-a concurat la patru obiecte, la junioare participând 24 de sportive, în prima zi având loc întrecerile la minge şi la cerc, iar în cea de-a doua zi – întrecerile de la panglică şi măciuci. Cu toate cele trei gimnaste clasate între primele cinci locuri în ierarhia de la individual compus, elevele antrenoarelor Simona Puiu şi Liliana Băescu au obţinut categoric titlul naţional în clasamentul pe echipe, cu un total de 156.925 de puncte.
Echipa ploieşteană a devansat, pe podium, formaţiile de la CSŞ Unirea Iaşi (compusă din Laura Aniţei, Roxana Brighenti, Christina Străinu, Denisa Isac), care a totalizat 122.625 puncte, respectiv de la LPS Bihorul Oradea (alcătuită din Patricia Szabo, Laura Lupşe, Denisa Barbuş), cu un total de 73.825 puncte.
În concursul individual, duelul pentru titlul naţional s-a disputat tot între CSM Ploieşti şi CSŞ Unirea Iaşi, însă, de data aceasta, trofeul a fost obţinut de gruparea moldoveană, prin Laura Aniţei, care a adunat 61.65 puncte, pe obiecte: 16.4 puncte la cerc, 15.35 puncte la minge, 15.6 puncte la măciuci, 14.3 puncte la panglică.
În schimb, CSM Ploieşti a avut două sportive cu şanse reale la medalia de aur, Miruna Ciocîrlan şi Denisa Stoian. Arătând un progres evident faţă de anul trecut (a obţinut cu aproape nouă puncte mai mult faţă de performanţa obţinută la individual la ediţia anterioară a Naţionalelor de junioare), Miruna Ciocîrlan şi-a adjudecat medalia de argint, reuşind, astfel, să se intercaleze între cele două reprezentante ale României de la Campionatele Europene de la Guadalajara (Spania), disputate în luna iunie.
9-cAflată în grafic pentru participarea la prima ediţie a Campionatelor Mondiale de junioare, programată să se desfăşoare anul viitor, gimnasta ploieşteană a fost constantă, fără să comită erori mari, încheind cu un total de 59.25 puncte, fiind, astfel, la doar 2.4 puncte de prima clasată. Cea mai mare notă a sa a fost obţinută la măciuci, cu 15.2 puncte, însă de remarcat ar fi şi faptul că la panglică a realizat cea mai bună performanţă din concurs la respectivul obiect, cu 14.7 puncte. La celelalte două obiecte, cerc şi minge, Miruna a obţinut 14.75 puncte, respectiv 14.6 puncte.
Reprezentantă a României la Jocurile Olimpice de Tineret, competiţie care va începe la finalul săptămânii la Buenos Aires, în Argentina, Denisa Stoian a adus medalia de bronz în palmaresul clubului ploieştean, ocupând locul al treilea, cu un total de 55.625 de puncte. Gimnasta ploieşteană a obţinut, totuşi, două note peste 15, la minge fiind notată cu 15.8 puncte, cea mai bună performanţă din concurs la respectivul obiect, iar la măciuci – cu 15.375 puncte. Dar, ratările de la cerc (13.1 puncte) şi de la panglică (11.35 puncte) au împiedicat-o să obţină o performanţă mai bună în clasamentul de la individual compus.
De asemenea, şi Gabriela Constantin a avut evoluţii bune, fără mari greşeli, care au adus-o pe locul al cincilea în clasamentul general la individual compus, cu un total de 42.05 puncte. Cea mai bună notă a sa a fost obţinută la măciuci, cu 10.95 puncte, în vreme ce la cerc, panglică şi minge a fost notată cu 10.85 puncte, 10.55 puncte, respectiv 9.7 puncte.
Astfel, Gabriela Constantin a obţinut, alături de Miruna Ciocîrlan şi Denisa Stoian, calificarea la Cupa României, întrecere programată în noiembrie, la care vor evolua primele şase sportive din clasamentul de la Naţionale. Prin urmare, CSM Ploieşti va avea jumătate dintre participantele la Cupa României, arătând prin performanţe nivelul secţiei de care se ocupă antrenoarele Liliana Băescu şi Simona Puiu.