Românii preferă să consume mai mult produse apicole decât miere, aceasta şi datorită faptului că apiterapia autohtonă ocupă primul loc în lume, România reuşind să producă cea mai variată gamă cu cele mai bune proprietăţi, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Comisiei Ştiinţifice de Apiterapie a Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Apicultori Apimondia, biochimistul Cristina Mateescu, citată de Agerpres.
Potrivit acesteia, România este singurul stat care a aprobat propolisul ca medicament, prin procedură tradiţională. În ultima vreme, tot mai mulţi români consumă suplimente alimentare pe bază de polen, păstură şi lăptişor de matcă.
„România este singurul stat care a aprobat propolisul ca medicament prin procedura tradiţională. Tinctura de propolis şi supozitoarele cu propolis sunt recunoscute ca medicamente de către Agenţia Naţională a Medicamentului, ceea ce este un pas mult înainte faţă de alte ţări. De asemenea, suplimentele alimentare valorifică toate produsele stupului. Acum merge polenul, păstura, lăptişorul de matcă, toate produsele merg în componenţa unor suplimente alimentare”, a spus Cristina Mateescu.
Tot mai mulţi români consumă în această perioadă, de început al sezonului rece, polenul. „Sezonul este acum şi primăvara, când încep răcelile, o slăbire a sistemului imunitar, (…) produsele cu propolis se bucură de foarte multă apreciere. De asemenea a crescut şi interesul pentru lăptişorul de matcă şi pentru polen. Este un curent în consumul de polen crud, congelat sau în consumul de păstură, care, pe lângă valoarea nutriţională deosebită, au şi efecte terapeutice”, a adăugat Cristina Mateescu.
Potrivit sursei citate, consumatorii români cumpără în medie pe an un borcan de miere produsă în ţară, deşi aceasta a fost în 2016 cea mai bună miere exportată în Europa. „Cea mai mare parte a producţiei de miere este exportată. În 2016 am fost pe primul loc în Europa la exportul de miere şi a fost cea mai bună miere exportată. (…) Există companii din România care exportă în Japonia. (…) Mierea românească de salcâm este deosebit de apreciată în Japonia. (…) Mierea noastră în general pe piaţa europeană este foarte apreciată”, a arătat Cristina Mateescu.
Membră a Serviciul Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului, care se ocupă de notificarea suplimentelor alimentare în România, Cristina Mateescu atrage atenţia că, înainte să încerce o terapie pe bază de miere şi produse apicole, fiecare ar trebui să consulte medicul. Asta şi pentru că în România producătorii nu au voie să scrie pe etichete exact la ce este bun pentru sănătate respectivul produs apicol.