La sfârșitul săptămânii trecute, la sediul Universității de Petrol și Gaze din Ploiești a avut loc o întâlnire a grupului de lucru înființat pentru realizarea scenariilor de reducere a producțiilor unor operatori economici care își desfășoară activitatea în municipiu, în perioade de timp cu condiții defavorabile dispersiei poluanților în atmosferă. Alături de ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, la această întâlnire au participat cadre universitare din cadrul UPG, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate ale Ministerului Mediului din județul Prahova, respectiv Agenția pentru Protecția Mediului și Administrația Națională de Meteorologie, precum și reprezentanți ai agenților economici ce își desfășoară activitatea pe raza municipiului Ploiești și pe teritoriul județului Prahova, printre care Rompetrol, Petrotel-Lukoil, OMV-Petrom și Unilever.
În cadrul discuțiilor, reprezentanții operatorilor economici participanți și-au exprimat acordul cu privire la punerea în aplicare a standardelor europene în vederea îmbunătățirii calității aerului și combaterea poluării existente, făcându-se precizarea că au fost luate măsuri pentru achiziționarea de echipamente performante pentru monitorizarea și cuantificarea emisiilor și emisiilor poluante.
În acest context, ministrul Mediului a solicitat operatorilor economici prezenți urgentarea demersurilor de achiziție și instalare a echipamentelor de monitorizare a calității aerului și prognoză, investiție pe care fiecare agent economic din cadrul grupului de lucru și-a asumat să o realizeze. ”Am dispus înființarea acestui grup de lucru încă din vară, pentru că agenții economici care fac parte din acest grup au o obligație față de ploieșteni. Chiar dacă s-au realizat pași concreți în aceste câteva luni, solicit intensificarea demersurilor, pentru că ploieștenii așteaptă rezultatele cât mai rapid posibil”, a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu.
În cadrul înâlnirii grupului de lucru menționat, a fost dezbătută și tema finalizării scenariilor de gestionare a situațiilor în care prognoza meteo va indica și condiții nefavorabile ce vor putea duce la o înrăutățire a calității aerului în zonele locuite. În legătură cu acest aspect, ministrul Grațiela Gavrilescu a ținut să precizeze:”Le-am transmis membrilor grupului de lucru că au tot concursul instituțiilor de mediu. Spre exemplu, Administrația Națională de Meteorologie le va pune la dispoziție prognoze personalizate de fiecare dată când situația o impune. Le-am spus și că toate aceste scenarii și măsuri identificate vor deveni obligatorii prin includerea lor în autorizațiile integrate de mediu revizuite”. Nu în ultimul rând, în cadrul discuțiilor organizate la Ploiești, s-a luat decizia ca membrii grupului menționat, împreună cu specialiști din cadrul UPG, să propună amendamente pentru proiectul de lege privind mirosurile, aflat în prezent în dezbatere la Camera Deputaților.