• Săptămâna aceasta se va lua în discuţie contractarea unui alt credit, de 172,5 milioane de lei!

V. Stoica

Primăria Ploiești va contracta un nou împrumut, în valoare de 27,5 milioane de lei, destinat cofinanțării a 11 proiecte cu finanțare europeană, iar săptămâna aceasta – în cadrul ședinței ordinare a consilierilor locali – se va pune în discuție un alt credit, mult mai mare, de 172,5 milioane de lei (pentru investiții locale), ceea ce înseamnă că datoria publică a municipiului reședință de județ va crește considerabil în următorii ani.
Cu împrumutul de “doar” 27,5 milioane de lei se urmărește să se asigure cofinanțarea pentru 11 proiecte europene. Potrivit hotărârii aprobate la finalul săptămânii trecute de aleșii locali, cea mai mare sumă din credit – circa 13 milioane de lei – va merge pentru cofinanțarea realizării proiectului de creare a legăturii rutiere și de transport public între Gara de Sud și Gara de Vest (strada Libertății) și de reabilitare a domeniului public din zona piețelor și a celor două gări, un contract de finanțare estimat la o valoare totală de 140 de milioane de lei.
Alte două proiecte pentru care ar urma să fie folosit creditul de 27,5 milioane de lei sunt cele de realizare a sistemului de iluminat public pe traseul tramvaielor 101 și 102. Și cofinanțarea eficientizării energetice la Liceul „1 Mai“ – sala de sport, la Grădinița cu program prelungit „Sf.Mina“, la Liceul Tehnologic „Sf. Apostol Andrei“, la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza“, la Grădinița cu program prelungit nr. 23, precum și cofinanțarea lucrărilor de eficientizare a consumurilor energetice la blocurile de locuințe, prin reabilitare termică, vor fi susținute din același credit.
Terminalul multimodal care ar urma să includă și locuri de parcare, despre care se vorbește că se va construi în zona Spitalului Județean de Urgență Ploiești va fi cofinanțat de primărie tot din împrumutul proaspăt-aprobat de consilierii locali.
Acest credit intern va avea o durată de 13 ani, din care o perioadă de grație de trei ani și una de rambursare de 10 ani, decadă în care vor fi plătite dobânzile și comisionele bancare aferente, precum și, bineînțeles, rata de credit.