Se ia în calcul un sistem de informare a cetăţenilor prin SMS

Nicoleta Dumitrescu

Anul viitor, ploieştenii nu vor plăti impozite mai mari pentru bunurile pe care le deţin în proprietate, respectiv pentru imobile, terenuri şi autovehicule. Anunţul a fost făcut recent, la dezbaterea publică organizată pe tema proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi a taxelor locale pentru anul 2019, concluzia fiind că nivelul acestora va rămâne la fel ca anul acesta. Potrivit directorului Serviciului Public Finanţe Locale Ploieşti, anul viitor se va menţine şi acordarea bonificaţiei de 10% dacă impozitele se vor achita, în integralitate, până la data de 31 martie 2019, în condiţiile în care unele primării din ţară fie au renunţat la acordarea acesteia, fie aplică un procent mult mai redus al acestei bonificaţii. De asemenea, anul viitor se va menţine aceeaşi politică de acordare a facilităţilor fiscale pentru anumite categorii de contribuabili. Astfel, unele categorii de persoane – cele cu dizabilităţi, veterani de război, orfanii – vor fi scutite de la plata impozitelor în baza prevederilor legislative aflate în vigoare. De asemenea, în 2019, se va acorda scutire de la plata impozitului pe clădire şi a impozitului/taxei pe teren aflate în proprietatea sau coproprietatea şi persoanelor fizice ale căror venituri lunare nete sunt mai mici sau egale cu 650 de lei – inclusiv persoanele fără venituri – pentru clădirea folosită ca domiciliu şi terenul aferent acesteia, în suprafaţă de maximum 500 mp. Totodată, fiscul ploieştean doreşte, pentru anul viitor, să-şi diversifice şi modalităţile de informare a cetăţenilor, o variantă luată în calcul fiind cea prin SMS.

Dezbaterea publică organizată la Ploieşti pe tema proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi a taxelor locale pentru anul 2019 s-a desfăşurat în urmă cu câteva zile, în sala de festivităţi de la Palatul Culturii, autorităţile locale fiind obligate să realizeze astfel de întruniri înainte ca documentul să fie supus votului consilierilor locali. Organizator al acestui eveniment – la care au participat mai mulţi consilieri locali, dar şi primarul Adrian Dobre şi viceprimarul Cristian Ganea – a fost Serviciul Public Finanţe Locale Ploieşti. În acest context, încă de la începutul dezbaterii, directorul 3-ainstituţiei, Simona Dolniceau, a ţinut să declare că nivelul taxelor şi cel al impozitelor pentru 2019 vor rămâne la fel ca anul acesta. “Pentru anul viitor, propunerea este ca nivelul impozitelor să rămână la fel ca în 2018. Totuşi, trebuie să menţionez faptul că nivelul normei prevăzută de lege pentru stabilirea valorii impozabile a clădirii a fost indexat cu rata inflaţiei, iar asta nu va însemna, ca plată, mai mult de un leu, un leu şi ceva. De asemenea, pentru plata integrală cu anticipaţie a impozitelor, până la data de 31 martie 2019, contribuabilii- persoane fizice şi juridice – vor beneficia, ca şi în 2018, de o bonificaţie de 10%. Am dorit să fie menţinută această facilitate la Ploieşti deşi în alte localităţi din ţară acest lucru nu se mai practică sau bonificaţia acordată este mult mai redusă”, a declarat directorul fiscului ploieştean. Despre menţinerea acestei bonificaţii a ţinut să puncteze şi primarul Adrian Dobre, acesta subliniind şi faptul că Ploieştiul rămâne unul dintre municipiile cu cel mai redus nivel de plată al taxelor şi al impozitelor locale.
În ceea ce priveşte facilităţile fiscale, s-a reamintit faptul că, în continuare, acestea vor fi acordate în conformitate cu prevederile legale aflate în vigoare. Totodată, în cazul persoanelor fizice se va acorda scutire de la plata impozitului pe clădire şi a impozitului /taxei pe teren, aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor ale căror venituri lunare nete sunt mai mici sau egale cu 650 de lei – inclusiv pentru ploieştenii care nu au venituri – pentru clădirea folosită ca domiciliu şi terenul aferent acesteia, în suprafaţă de maximum 500 mp. Contribuabilul va datora impozit pentru diferenţa dintre suprafaţa de teren deţinută şi cei 500 mp scutiţi, scutirea acordându-se doar pentru cota deţinută de acesta, cu condiţia să aibă în proprietate un singur imobil.
În cazul contribuabililor care deţin mai multe clădiri rezidenţiale pe raza municipiului Ploieşti, propunerea pentru anul 2019 este următoarea: aplicarea cotei de 0,15% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, respectiv aplicarea cotei de 0,2% pentru a doua clădire şi următoarele, în afara celei de la adresa de domiciliu. În acest caz, s-a făcut precizarea că nu intră sub incidenţa acestor prevederi clădirile dobândite prin moştenire legală, în contextul în care, potrivit prevederilor din Codul Civil, moştenirea legală se referă la patrimoniul defunctului care se transmite, în măsura în care cel care lasă moştenirea nu a dispus altfel prin testament.

Se preferă plata în numerar

Potrivit unei analize realizate până la data de 31 octombrie 2018, directorul fiscului local a mai precizat faptul că, deşi au fost oferite mai multe posibilităţi de plată, ploieştenii preferă, în continuare, plata în numerar, dovadă fiind faptul că la casierii s-au prezentat aproape 130.000 de contribuabili. “Din analiza noastră, rezultă foarte clar faptul că ploieştenii preferă, în continuare, plata în numerar, la ghişeele instituţiei sau prin intermediul băncilor. Tocmai de aceea, în anul 2019, avem în proiect dezvoltarea posibilităţilor de comunicare on-line cu contribuabilii noştri, prin platforme specializate. Dorim, de asemenea, punerea în aplicare a unui sistem de informare a cetăţenilor prin SMS”, a declarat directorul Serviciului Public Finanţe Locale Ploieşti.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentSucces ca la antrenament
Articolul următorFilmul zilei