Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Michigan au descoperit o cale prin care ficatul se poate regenera chiar şi în urma rezecţiei hepatice. Se pare că fibrinogenul (factorul principal de coagulare) de proteine de coagulare a sângelui poate fi cheia, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Ficatul este singurul organ din organism care se poate regenera. Totuşi, anumiţi pacienţi care trec printr-o rezecţie hepatică, o intervenţie chirurgicală prin care se elimină partea bolnavă a organului, ajung să aibă nevoie de un transplant deoarece procesul de regenerare nu mai funcţionează.
”Am descoperit că fibrinogenul se acumulează în ficatul rămas imediat după intervenţia chirurgicală şi le spune trombocitelor să acţioneze ca prim răspuns, declanşând cea mai recentă fază de regenerare. Totuşi, dacă fibrinogenul sau trombocitele sunt inhibate, procesul de regenerare este întârziat”, explica James Luyendyk, profesor de patobiologie la Colegiul de Medicină Veterinară.
Trombocitele sunt celule sanguine care ajută la formarea cheagurilor şi la oprirea sângerării. Când primesc informaţii de la fibrinogen, ele intră în acţiune şi se acumulează în partea rămasă a ficatului pentru a ajuta la refacerea acestuia, sporind şansele ca ficatul să fie din nou complet funcţional şi că recuperarea să fie reuşită.
Cum a decurs studiul?
Specialiştii au folosit mostre de la pacienţii care au suferit o rezecţie hepatică şi au avut un model de comparare la şoareci. Astfel, au observat că atunci când fibrinogenul a scăzut, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu numărul de trombocite din ficat.
”Această descoperire demonstrează că depozitele de fibrinogen sunt extrem de importante şi că impactul asupra regenerării ficatului este unul direct, atât în cazul şoarecilor, cât şi al oamenilor”, spune Luyendyk.
Nivelurile de fibrinogen ar putea fi un marker predictiv pentru medici.
”Măsurarea acestei proteine, în cazul pacienţilor care au făcut rezecţie hepatică, ne poate ajuta să determinăm în avans dacă organul se va regenera cu succes, sau dacă va deveni disfuncţional”, spune Dafna Groeneveld, co-autorul studiului.
Acest studiu ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi tratamente, prin care medicii ar putea să corecteze nivelurile scăzute ale proteinei prin utilizarea unor concentrate de fibrinogen, care pot fi administrate chiar în timpul intervenţiei chirurgicale.
”Acest tip de tratament nu a fost încă încercat pe pacienţii care au făcut rezecţie hepatică. Dar, acum că ne-am dat seama cum funcţionează fibrinogenul în procesul de regenerare prin testarea pe şoareci, am putea face un studiu clinic”, concluzionează Luyendyk.
Studiul a fost publicat în revistă ”Blood”.