Specialiştii au descoperit, printr-un nou studiu, că proteinele găsite în sânge, la sfârşitul primului trimestru de sarcină, ar putea prezice naşterile premature chiar şi în rândul femeilor care sunt însărcinate pentru prima dată, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro. Sarcina poate fi o perioadă de incertitudine pentru viitoarele mame. Aproape 10% din numărul total de naşteri sunt premature, adică au loc înainte de 37 de săptămâni. Pot fi cauzate de mai multe afecţiune, inclusiv travaliu prematur, ruptura prematură a membranei placentare sau preeclampsia.
Femeile care au mai născut prematur anterior au un risc mai mare de repetare la următoarele sarcini. Totuşi, prezicerea naşterilor premature spontane reprezintă o provocare, în special pentru femeile care fac primul copil, deoarece nu sunt familiarizate cu simptomele şi cu senzaţiile.
Oamenii de ştiinţă de la Brigham au dezvoltat un test de sânge care ar putea identifica femeile cu un risc crescut de naştere prematură. Studiul a fost publicat în revistă ”American Journal of Obstretics & Gynecology”, iar rezultatele arată că cinci proteine din microparticulele circulante, găsite în probele de sânge din primul trimestru de sarcină, ce pot furniza indicii importante privind riscul naşterii premature spontane.
”Multe dintre problemele care apar în sarcină încep la sfârşitul primului trimestru, când placenta devine vascularizată. Scopul nostru este să dezvoltăm markeri prognostici pentru pacienţi pentru a face predicţii şi, în cele din urmă, pentru adaptarea tratamentelor la indivizi şi pentru personalizarea îngrijirii fiecărei femei încă de la începutul sarcinii”, declară Thomas McElrath, de la departamentul de obstretică şi ginecologie.
Cercetătorii au descoperit că proteinele din microparticulele care circulă în sânge pot conţine indicii importante privind naşterea prematură spontană. Microparticulele circulante sunt pachete minuscule, secretate de celule care pot conţine proteine şi alte molecule ce acţionează ca mesaje şi pot fi transmise de la o celulă la alta. Această formă de comunicare între celule a fost studiată, anterior, în cancer.
Proteinele găsite în microparticulele circulante pot fi detectate în probele de sânge destul de simplu. Astfel, a fost identificat un grup de cinci proteine care ar putea prezice naşterea prematură.
Pentru a verifica ipoteza, specialiştii au folosit probe sânge colectate la sfârşitul primului trimestru de sarcină. Au comparat sângele de la 87 de femei care au născut înainte de 35 de săptămâni, cu cele de la 174 de femei care au născut la termen. Toate femeile au avut aceeaşi vârstă şi erau în aceeaşi săptămână de sarcină în momentul colectării sângelui.
Astfel, au fost descoperite cele cinci proteine care ar putea ajuta la prezicerea riscului naşterii premature atât pentru femeile care sunt la prima sarcină, cât şi pentru cele care mai au copii. De asemenea, specialiştii îşi propun să adauge şi anumiţi factori de risc în cercetare pentru a îmbunătăţi precizia testului. În plus, vor să folosească aceeaşi metodă şi pentru alte condiţii, cum ar fi diabetul.
”Până acum, trebuia să aşteptăm, pur şi simplu, să vedem cum va decurge sarcina, dar acum există o şansă să putem anticipa acest lucru”, concluzionează McElrath.