Giorgiana Radu
Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis, actorii principali ai dramei “România încotro?”, care rulează zilnic, nu în cinematografe, ci în viaţa fiecărui cetăţean , cu precădere a celui nevoiaş, s-au înscris în cursa pentru Oscarul autohton, la secţiunea “Cel mai credibil”.
Ambii politicieni, extrem de prezenţi de la o vreme, se întrec în atacuri verbale, fiecare dintre ei aruncând vina în ograda celuilalt, pentru tot ceea ce nu mişcă în ţara asta. Discursurile demagogice, jucate cu talent îndoielnic, au menirea de a convinge a nu ştiu câta oară cetăţeanul naiv să-i mai gireze şi de astă dată, cu votul său, că doar au crescut pensiile, salariile, s-au lăţit şoselele şi chiar alocaţiile copiilor, devenite pe trei benzi, nu-i aşa? Ce dacă preţurile carburanţilor şi ale alimentelor au urcat la rându-le, important este că fluturaşul şi talonul arată majorarea venitului lunar, ceea ce, psihic, creează iluzia bunăstării.

Vineri, în timp ce Iohannis se alătura protestului #şîeu, campanie prin care unii dintre români s-au solidarizat pentru construirea de autostrăzi, Dragnea răspundea manifestanţilor că ei fac circ, în timp ce PSD face autostrăzi şi dezvoltă România(!?). Nu ştiu care dintre ei a ieşit câştigător din această scenetă. Cert este că pierzător de fiecare dată este cetăţeanul obişnuit. El suportă consecinţele luptelor politice, indiferent de taberele care se războiesc.
Sâmbătă, televiziunile îi arătau pe cei doi alergători în cursa spre Cotroceni din toamnă, exersând o altă rundă de atacuri şi replici acide. La Summit-ul Partidului Popular European, organizat de PNL la Bucureşti, unde s-au adunat peste 150 de primari şi lideri regionali din spaţiul european, şi aproximativ 3000 de aleşi locali din România, Klaus Iohannis a fost prezentat ca actual şi viitor preşedinte al ţării. Şi-a făcut intrarea ca un lider, a fost aplaudat (nu prea dinamic ce-i drept!), şi-a accesorizat permanent chipul cu un zâmbet larg, a salutat împăunat sala în stânga şi-n dreapta. S-a străduit să joace bine şi pe alocuri i-a ieşit.
De partea cealaltă, Liviu Dragnea, prezent la Snagov, unde şi-a ales (fiindcă el şi doar el alege tot) preşedintele filialei PSD Ilfov – rămas fără lider după plecarea Gabrielei Firea – mai marele social-democraţilor, al Guvernului, al …, a descoperit cuvântul PATRIOTISM. În discursul său, limba nu i s-a împleticit la pronunţarea acestui cuvânt, ba dimpotrivă. “Am ales să vorbesc despre patriotism pentru că deranjează. Nu se mai vorbeşte de ani buni de patriotism”, a spus Dragnea, probabil referindu-se la el, şi la alţi colegi din breasla numeroasă a politicii, unde cuvântul a devenit gol de sens. Cum de s-a nimerit acum ca vocea lui să grăiască acest cuvânt? Şi dacă n-aş şti că e doar un scenariu bine gândit pentru păcălirea naivilor, tot n-aş fi tentată să cred în dezmorţirea peste noapte a patriotismului în fiinţa fără scrupule a politicianului ahtiat de putere.
Revenind la lupta dintre Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis pentru forţa de convingere a electoratului, ambii mi se par actori mediocri ai unor roluri foarte bine scrise, pentru un public naiv. E, va fi încă naiv publicul? Mi-e greu să mă pronunţ, fiindcă românul e în stare de orice, inclusiv să nu mai fie fraier.