Violeta Stoica
Și în cursul acestui an, Consiliul Județean Prahova va susține financiar localitățile din teritoriu, prin încheierea unor contracte de asociere destinate realizării unor lucrări și servicii de interes local. În baza cererilor venite din partea edililor, sumele vor fi alocate fiecărei localități în parte, pentru cele mai importante lucrări de infrastructură rutieră, de rețele de gaze sau de apă, de reparații școli sau sedii de primărie.
Bogdan Toader, președintele CJ Prahova, a anunțat că 22 de milioane de lei sunt prevăzuți în bugetul din acest an al județului, cu destinația parteneriate cu localitățile din teritoriu, astfel încât să fie sprijinită dezvoltarea comunelor și a orașelor mici.
Pe de altă parte, un milion de lei, o sumă considerabil mai mare decât anul trecut, va fi destinată finanțării unor activități nonprofit, printre care se regăsesc și activitățile sportive, proiecte de protecția mediului, culturale sau de altă natură.
Serviciile publice de interes local, strict necesare pentru dezvoltarea unei comune sau a unui oraș de mici dimensiuni, sunt greu de realizat sau de modernizat atunci când bugetele locale nu dispun de bani. În afara Programului Național de Dezvoltare Locală, program guvernamental prin care se finanțează lucrări importante de infrastructură, Consiliul Județean Prahova încearcă să suplinească, anual, cu fonduri de la bugetul județean realizarea investițiilor locale.
Până la aprobarea listei parteneriatelor, care ar urma să fie discutată în cadrul unei ședințe viitoare a Consiliului Județean Prahova, pe baza solicitărilor primite din teritoriu, trebuie amintit că și în 2018 CJ Prahova a alocat localităților peste 20 de milioane de lei, peste 11,5 milioane de lei fiind destinați drumurilor.
Anul trecut, printre zecile de localități care au fost sprijinite financiar în vederea realizării unor investiții locale, s-au aflat și cele două municipii ale Prahovei. La Ploiești, de exemplu, din bugetul județului s-a alocat suma de 700.000 de lei prin acord de parteneriat, pentru amenajarea Parcului Memorial „Constantin Stere“ de la Bucov și pentru rețeaua de alimentare cu apă și reabilitarea aleilor din incinta acestui parc frecventat de ploieșteni. Și municipiul Câmpina a primit prin parteneriat fonduri pentru reparații capitale la Căminul energetic din strada Lt.col. Oprescu Adrian (162.000 de lei) și alți 25.000 de lei pentru reabilitarea Șoselei Paltinu.
Sume importante au fost alocate ca urmare a acordurilor de parteneriat semnate cu Consiliul Județean Prahova și celorlalte orașe prahovene: Azuga – 70.000 de lei pentru amenajare căi de acces în incinta Spitalului de Ortopedie și Traumatologie, 151.000 de lei pentru lucrări de construcții, proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului pentru creșterea capacității de înzăpezire zona inferioară a pârtiei Sorica; Băicoi – 600.000 de lei pentru reparații prin așternere de covor bituminos pe străzile de pe raza orașului; Boldești-Scăeni – 700.000 de lei pentru funcționarea unității de Asistență Medico-Socială; Breaza – 200.000 de lei pentru reparație prin asfaltare a străzilor Tălii și 30 Decembrie, până în punct Plai Belia; Bușteni – 1.800.000 de lei pentru modernizarea DC 132 strada Nestor Ureche – Cabana Gura Diham și 400.000 de lei pentru reparații covor asfaltic pe porțiuni din străzile Crinei și Piatra Arsă; Comarnic – 100.000 de lei pentru modernizarea străzii Ghioșești, zona Toplița și 400.000 de lei pentru modernizarea unor porțiuni de drum din cartierele Ghioșești, Poiana, Vatra Sat și Podu Lung; Mizil – 80.000 de lei pentru întreținere covor asfaltic pe străzile 24 Ianuarie și Blajului, 50.000 de lei pentru întreținere teren de sport Liceul „Grigore Tocilescu“, 80.000 de lei pentru dotări și centrale termice la licee, 70.000 de lei pentru dotări cu centrale termice la Spitalul Orăneșesc „Sf. Filofteia“, 160.000 de lei pentru extinderea rețelei de apă și canalizare în zona Cartier; Plopeni – 110.000 de lei pentru reparații străzi, trotuare și parcări, 150.000 de lei pentru lucrări de împrejmuire plasă metalică; Sinaia – 300.000 de lei pentru achiziționarea unei truse laparoscopice la blocul operator al Spitalului Sinaia, 400.000 de lei pentru reparații, reabilitări și modernizări străzi; Slănic – 215.000 de lei pentru lucrări de reparații interioare, zugrăveli și refacerea acoperișului la Casa de Cultură; Urlați – 130.000 de lei pentru reabilitare și modernizare străzi, faza a II-a, respectiv pentru străzile Cricov, Panselelor, Aleea Serii, 16 Februarie, Grădiniței, Stadionului și Libertății; Vălenii de Munte – 800.000 de lei pentru achiziționarea de aparatură medicală la Spitalul Orășenesc Vălenii de Munte, 200.000 de lei pentru elaborare studiu de fezabilitate la varianta ocolitoare a orașului.
Alte zeci de localități din mediul rural au primit sprijin financiar consistent de la bugetul județean, de la reparații și modernizări de drumuri, la reparații de sedii ale unor instituții locale, pentru realizarea sau pentru extinderea de rețele de apă, canalizare sau de gaze naturale, dar și pentru lucrări destinate îmbunătățirii condițiilor din școlile în care învață elevii comunelor prahovene.