N. Dumitrescu
Lansată anul trecut, campania națională ”Informare acasă! Siguranță în lume!”- care se desfăşoară sub sloganul “Un cetăţean informat, un cetăţean câştigat!”- a ajuns şi în Prahova, grupurile ţintă în cadrul evenimentului organizat ieri la Ploieşti fiind elevii din clasele a XI-a şi a XII-a, profesori diriginţi şi directori de instituţii de învăţământ din municipiul reşedinţă al judeţului Prahova. Iniţiată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne, acţiunea organizată la Ploieşti, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova şi alte direcţii deconcentrate de la nivel de judeţ, s-a dorit a fi o altfel de lecţie prezentată elevilor asupra situațiilor cu potențial de risc cu care s-ar putea confrunta atunci când aleg să studieze sau să lucreze în străinătate. Şi s-a dovedit a fi una extrem de utilă, având în vedere faptul că, în rândul românilor care au ales să meargă în străinătate, în căutarea unui trai mai bun, au fost nenumărate situaţiile în care aceştia au picat fie în capcana traficului de persoane, fie a exploatării prin muncă.
Deşi, de regulă, Sala Europa a Palatului Administrativ se umple de aleşi locali, respectiv primari chemaţi la Ploieşti pe diferite teme ce ţin de activitatea administraţiei locale, ieri, pe aproape toate scaunele s-au aşezat elevi de liceu, din clasele a XI-a şi a XII-a, însoţiţi de profesori, diriginţi sau directori ai şcolilor în care aceştia învaţă. Iar interesul a fost destul de mare având în vedere faptul că fiecare dintre tinerii prezenţi a vrut ca la finalul reuniunii la care a participat să fie “un cetăţean informat, un cetăţean câştigat”, aşa cum sună şi sloganul sub care se desfăşoară campania naţională “Informare acasă! Siguranţă în lume”. Astfel, liceenii au putut afla, de la surse avizate, informaţii cu privire la drepturile şi responsabilităţile pe care românii le au în eventualitatea în care optează să studieze sau să munceasă în afara ţării. “Când un român pleacă din ţară la studiu, la muncă sau chiar călătoreşte, trebuie să fie conştient de faptul că se poate expune şi unor riscuri”, a spus, încă de la început, reprezentantul Ministerului Românilor de Pretutindeni venit la Ploieşti. În acest context, acesta a menţionat că primul lucru care trebuie făcut, în cele trei situaţii menţionate, este să se identifice cel mai apropiat consulat sau ambasadă a României, iar dacă nu există nicio instituţie de acest fel, atunci, în caz de urgenţă, se poate apela la primul consulat sau ambasadă a oricărui stat european, având în vedere că România este membră UE. “Să vă lăsaţi datele la ambasadă sau consulat. Este recomandat acest lucru pentru că au fost nenumărate situaţiile în care familiile ni s-au adresat că nu mai ştiu nimic, de foarte mult timp, de unul dintre membri. Trebuie să ştiţi faptul că este foarte greu de identificat o persoană dacă nu se ştie localitatea în care se află sau adresa la care locuieşte. În acest context, nu trebuie să spuneţi din start faptul că nouă nu ni se poate întâmpla ceva rău. Din cauza faptului că nu au fost informaţi sau au fost prost informaţi, destui români au căzut victime. Iar cel mai recent caz este al româncei şi al fiicei sale în vârstă de opt ani, victime ale cazurilor de omor înregistrate în Cipru, care au fost identificate abia după doi ani de la teribilul incident “, a mai declarat oficialul de la Ministerul Românilor de Pretutindeni. În acest context, având în vedere că nu era tânăr din sală care să nu fi avut la el şi telefon mobil, celor prezenţi li s-a recomandat să intre şi pe site-ul Ministerului de Afaceri Externe, unde se găseşte aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă“, prin intermediul căreia pot fi aflate informaţii utile.
Victime din cauza ignoranţei
Şi pentru că sloganul acestei campanii este “ Un cetăţean informat, un cetăţean câştigat “, tinerilor le-au fost prezentate la acţiunea de ieri şi o serie de exemple referitoare la români plecaţi în străinătate, în căutarea unui trai mai bun, care au ajuns, din cauza ignoranţei, să fie exploataţi. Astfel, celor prezenţi li s-a recomandat să nu se dea crezare ofertelor de genul “locuri de muncă pentru orice profesie şi în orice stat membru UE“. În acest context, au fost făcute cunoscute care sunt riscurile dacă este acceptată munca la negru în străinătate: condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare; nu se primesc banii la timp; salariul este sub nivelul muncii depuse sau sub salariul minim din ţara respectivă; nu există asigurare medicală, asigurare în caz de accident, ajutor de şomaj, cotizare pentru pensionare; salariul primit nu acoperă cheltuielile de întreţinere, existând destule situaţii în care, din lipsă de bani, nu a fost posibilă întoarcerea în ţară, devenind chiar ţinta grupărilor de trafic de persoane. “Indiferent de motivul pentru care aţi decis să plecaţi în străinătate, nu trebuie să mergeţi cu capul plecat. Să fiţi mândri că sunteţi români, că sunteţi cetăţeni europeni“, li s-a mai transmis tinerilor care au participat la întrunirea de ieri.