Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți, la începutul ședinței de Guvern, că va fi aprobat proiectul de OUG privind unele măsuri legate de deciziile de impunere emise recent de ANAF pentru anii 2014-2017.
Ulterior, proiectul a fost aprobat. Cei care au plătit deja contribuțiile de sănătate vizate de OUG își vor putea recupera banii, dacă vor face solicitări în acest sens, a declarat Eugen
Teodorovici, ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern. Sau vor putea opta pentru a nu recupera banii, aceștia urmând să fie folosiți pentru compensări ulterioare. „Sumele se pot cere pentru a fi rambursate sau pot să rămână la nivelul statului pentru a se face compensările pentru sumele viitoare pe care acei contribuabili le au de datorat statului român”, a precizat Teodorovici.
Pe scurt, una dintre prevederi vizează scutirea de la plata obligatorie a contribuției la sănătate (CASS) a celor care au obținut venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară, în perioada 1 iulie 2015 –
31 decembrie 2017. Aceeași prevedere este valabilă și pentru cei care nu au obținut venituri.
Impactul negativ asupra bugetului ar fi de 1 miliard de lei. Mai exact, conform notei de fundamentare, valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise și comunicate sau aflate în curs de comunicare în anul 2019 și care ar urma sa fie încasată în cursul acestui an este de circa 1,972 miliarde lei, din care urmează a forma obiectul amnistiei o valoarea a CASS de aproximativ 1,035 miliarde lei.