Petre Apostol

Miercuri, la Sofia, în Bulgaria, şi la Zagreb, în Croaţia, au avut loc tragerile la sorţi ale grupelor turneelor finale de la Campionatele Europene de Volei la masculin U17, respectiv la feminin U16. La ambele competiţii va fi reprezentată şi România, echipele tricolore obţinând calificarea la turneul final după meciurile din faza preliminară găzduite de Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti, în Săptămâna Mare.cev 17
În ambele formaţii tricolore se regăsesc şi reprezentanţi ploieşteni. Astfel, la masculin, antrenor secund este ploieşteanul Alexandru Călin, fost internaţional al României, în prezent profesor la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti, iar în cadrul lotului de jucători a participat în preliminarii şi ploieşteanul Saşa Ulian. În echipa feminină, reprezentanta ploieşteană este Teodora Iancu, jucătoare care, în paralel cu voleiul, practică şi atletismul, la care este campioană naţională.
În privinţa tragerii la sorţi a grupelor Campionatului European masculin U17, Naţionala României, la care antrenor principal este Constantin Burungiu, a fost repartizată în Grupa I, alături de reprezentativa ţării gazdă, Bulgaria, Belarus, Franţa, Finlanda şi Turcia.
Din Grupa a II-a vor face parte Polonia, Italia, Cehia, Rusia, Grecia și Portugalia.
Meciurile turneului final sunt programate la Sofia, în Bulgaria, în perioada 13 – 21 iulie.
Voleibaliştii tricolori vor juca, în ordine, cu Bulgaria (13 iulie, ora 17:30), Franţa (14 iulie, ora 15:00), Turcia (15 iulie, ora 15:00), Belarus (17 iulie, ora 15:00), Finlanda (18 iulie, ora 15:00).
Primele două clasate din fiecare grupă vor juca în semifinale, ocupantele locurilor 3 și 4 din fiecare grupă vor evolua pentru locurile 5-8, iar ultimele două formații din fiecare serie vor pleca acasă după încheierea meciurilor din grupe.
Reprezentativa României U17 masculin se află la prima participare la turneul final al Campionatului European. De altfel, este doar a doua ediţie a competiţiei continentale desfăşurate la această categorie de vârstă, prima ediţie fiind câştigată, în 2017, de către Italia, care a învins Belgia în finală, întrecerea fiind organizată în Turcia.
La feminin, Naţionala României, antrenată de Adrian Radu şi Dorin Vărşăndan, a fost repartizată în Grupa a II-a a turneului final continental, care va avea loc la Trieste, în Italia. Jucătoarele tricolore vor întâlni gazdele din Italia, precum şi reprezentativele Belgiei, Turciei, Serbiei și Olandei.
Din Grupa I, care se va desfăşura la Zagreb, în Croaţia, fac parte echipa ţării gazdă şi formaţiile din Rusia, Slovenia, Finlanda, Franţa şi Germania.
Turneul final este programat în perioada 13 – 21 iulie, iar reprezentativa României va juca, în ordine, cu Italia (13 iulie, ora 21:30), Turcia (14 iulie, ora 19:00), Serbia (15 iulie, ora 16:00), Olanda (17 iulie, ora 16:30), Belgia (18 iulie, ora 16:30) – orele sunt trecute conform fusului orar al ţării noastre.
La fel ca şi în competiţia băieţilor, primele două clasate din fiecare grupă se vor califica în semifinale, iar următoarele două formaţii din ierarhia fiecărei grupe vor evolua în faza locurilor 5-8. Semifinalele şi finalele se vor desfăşura la Trieste, în Italia, în vreme ce meciurile pentru locurile 5-8 se vor disputa la Zagreb, în Croaţia.
Pentru reprezentativa feminină U16 a României este a doua prezenţă la turneul final al Campionatului European, după ce la prima ediţie a competiţiei continentale s-a situat pe locul al şaptelea, întrecerea, desfăşurată la Sofia, în Bulgaria, fiind adjudecată de Italia, care a învins, în finală, Rusia.