V. Stoica

În ciuda sporirii numărului de carnivore mari la nivelul întregii țări, numărul cerbilor, al căpriorilor și al caprelor negre este în creștere pe fondurile de vânătoare din județul Prahova, conform datelor oficiale.
Conform informațiilor făcute publice de către Garda Forestieră Ploiești, efectivele de cerb au crescut an de an pe fondurile de vânătoare de pe raza județului Prahova, ajungând de la 636 – în 2015, la o populație evaluată în acest an de 665 de exemplare. O situație similară este și la evaluarea populației de căprior, doar că, în acest caz, numărul exemplarelor este de ordinul miilor, anul acesta fiind evaluate de către gestionarii fondurilor de vânătoare la 3629 de căpriori. Cei mai mulți se află pe suprafața fondurilor de vânătoare ale Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Prahova – 1539 de căpriori.
În schimb, AJVPS Prahova nu are pe fondurile de vânătoare pe care le gestionează în județ niciun exemplar de capră neagră, dat fiind că zonele pe care le administrează Asociația Vânătorilor din Prahova nu se află în arealul caprelor negre. 376 de capre negre sunt pe fondurile de vânătoare din Prahova, 163 – pe zonele gestionate de Direcția Silvică Prahova, 50 – ale Universității Transilvania și alte 163 – ale AVPS Hubertus Feleacu.

Mistreţii sunt cu aproape 2.000 mai mulţi decât ar trebui

La mistreți, situația rămâne tot critică, pentru că – deși în scădere – efectivele de porci sălbatici sunt tot mult mai mari decât ar fi normal. Cu toate că numărul de mistreți a scăzut cu peste o mie de exemplare comparativ cu anul trecut, evaluarea efectuată de către gestionarii fondurilor de vânătoare arată că sunt cu aproape 2000 mai mulți decât efectivele optime. Conform aceleiași surse, cea mai mare reducere a numărului de mistreți s-a înregistrat pe fondurile de vânătoare ale Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Prahova, unde de la 1766 de porci sălbatici – câți erau anul trecut – în 2019 sunt mai puțin de 1000, mai precis 987 de exemplare. Un singur gestionar al unor fonduri de vânătoare din Prahova – Asociația Artemis Hunting – la un număr mai mare de mistreți decât anul trecut, respectiv 300, față de 270 – evaluarea aferentă anului 2018.
Efectivele optime la mistreț în Prahova ar fi de 925 de exemplare, iar în acest an, evaluarea arată că 2946 de porci sălbatici zburdă pe fondurile de vânătoare din județ.