Nicoleta Dumitrescu

Mai mult ca niciodată, vremurile de astăzi au reuşit să scoată în faţă mai multe categorii de persoane, dând impresia că fiecare în parte este “omul potrivit la locul potrivit”!
Astfel, dacă este să te uiţi în stânga sau în dreapta, prin anumite instituţii –
şi nu sunt puţine la număr – poate fi remarcată o primă categorie de persoane: cameleonii. Pliindu-se perfect oricărei situaţii, aceştia au exploatat perfect vremurile pe care le traversăm, schimbându-şi atitudinea, inclusiv fizionomia, în funcţie de interesul propriu.

Astfel, punându-şi masca de “veşnic ocupat”, cameleonii ştiu foarte bine când şi pe unde să treacă sau să meargă, ca să fie vizibili, ori de câte ori sunt întrebaţi, inclusiv de sănătate, răspunsurile fiind cele şablon: “Nu-mi mai văd capul!”; “Alerg, ce să fac?”, dând impresia că, de atâta efort, nici măcar apă n-au băut! Pe de altă parte, cameleonii ştiu cu un ochi să râdă şi cu celălalt să plângă, cât să facă impresia că există, din partea lor, pentru persoana pe care au în faţa lor, şi un gram de empatie. Pe acelaşi palier cu prima categorie de persoane se află o alta, a acelora care se fofilează. Este vorba despre cei care, atunci când e cazul ca să pună şi ei umărul la un minim efort, taman atunci ba îi doare burta, ba capul, nu puţini fiind şi cei care, când îţi este lumea mai dragă, dispar precum măgarul în ceaţă, în fapt fiind genul de persoane care fac ce vor şi când vor!
Dar, cea mai cuprinzătoare categorie de persoane este aceea care se ghidează după sintagma “pentru că merităm”, care este vizibilă prin atitudine, privire, gesturi, mers, inclusiv inflexiunea vocii. Cei care fac parte din această categorie sunt vizibili oriunde, lăsându-se impresia că, dacă ei nu ar fi ei acolo, însăşi existenţa instituţiilor de unde îşi încasează salariile, care în niciun caz nu sunt de doi lei, ar sta chiar şi sub semnul întrebării. În fine, o altă categorie de persoane care iese, de asemenea, în evidenţă, este aceea a vânzătorilor de iluzii. Sunt cei care, din vorbe, îţi spun că viaţa este frumoasă, că picul de bine pe care, nu peste mult timp, îl vei resimţi, li se datorează, că ei sunt cei care nu dorm ca să îţi fie ţie mai uşor atunci când eşti copleşit de probleme.
Ideea este că, dacă s-ar pune într-un singur loc toate categoriile de persoane menţionate, niciuna nu ar fi mai prejos faţă de cealaltă. Şi asta din cauza faptului că, de fapt, sunt cam din acelaşi aluat, la mijloc fiind vorba despre cam aceleaşi interese. În fapt, cam toate categoriile de persoane menţionate sunt un soi de păpuşari ai interesului, dovadă fiind faptul că, în aceste vremuri, doar pe cei care sunt cameleoni, se fofilează, cred că li se cuvine totul ori vând iluzii îi vezi şi auzi la tot pasul. Cine este de vină pentru un …asemenea succes? Vremurile pe care, din păcate, tot anumiţi oameni le-au învârtit, inclusiv pe degete. Le-au învârtit în aşa fel încât impresia este că doar unii contează! De ce? Asta este cu totul şi totul altă problemă, la care, cu siguranţă, categoriile menţionate au, fiecare, propria variantă de răspuns.