Spotul de informare a alegătorilor privind referendumul realizat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) este recomandat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) radiodifuzorilor ca fiind de interes public, potrivit unui text remis MEDIAFAX.
„Având în vedere discuţiile apărute în spaţiul public referitoare la campania din audiovizual pentru referendumul naţional din 26 mai 2019, precum şi dezbaterile din cadrul şedinţei publice a CNA de marţi, la care au participat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi ai Partidului Naţional Liberal, ţinând cont de dispoziţiile art. 6 alin (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora «Independenţa editorială a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscută şi garantată de prezenta lege», în calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul Naţional al Audiovizualului îşi reafirmă poziţia adoptată în şedinţa publică din 16.05.2019 şi comunicată radiodifuzorilor cu privire la campania pentru referendum, potrivit căreia aceasta se poate desfăşura pe posturile de radio şi de televiziune cu respectarea prevederilor legislaţiei în domeniu”.
Membrii CNA precizează că nu este limitată posibilitatea de a include în tematica emisiunilor electorale subiectul referendumului.
La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului să emită decizia privind normele de promovare în audiovizual a campaniei pentru referendum. De asemenea, Preşedinţia a solicitat adoptarea „cu celeritate” a unei recomandări de difuzare a unui spot audio-video realizat de Administraţia Prezidenţială, în regim de anunţ de interes public, către televiziunile naţionale şi locale. Preşedintele Klaus Iohannis a considerat că nerespectarea prevederilor legale, precum şi a Constituţiei, este „un abuz”.
Radu Herjeu, membru al CNA, a declarat, marţi, că instituţia din care face parte nu poate obliga televiziunile să difuzeze materiale de promovare a referendumului convocat de preşedintele României pentru 26 mai, explicând că nu ar fi existat timp ca o decizie în acest sens să intre în vigoare.
În urma dezbaterii timp de mai multe ore în şedinţa de marţi, membrii CNA au decis transmiterea unui comunicat potrivit căruia, deşi nu a emis o decizie privind reflectarea în audiovizual a campaniei pentru referendum, radiodifuzorii pot să facă acest lucru. Decizia a fost luată în condiţiile în care, pe 16 mai, CNA le-a transmis radiodifuzorilor „care vor reflecta desfăşurarea campaniei pentru referendum că au obligaţia de a respecta prevederile legislaţiei în domeniu”.