Marian Dima, Eli Toma

O delegație a Liceului Honore-D’Estienne-D’Orves, din Carquefou – Franța, localitate cu 20.000 de locuitori de lângă Nantes, condusă de directoarea Carmen Petre, profesoară de biologie, se află în această săptămâna la Ploiești, pentru un schimb de experiență cu Colegiul Național Ion Luca Caragiale.
15 elevi din Carquefou, orășel din apropierea Atlanticului, din Loire-Atlantique, „un fel de Câmpina față de Ploiești”, sunt găzduiți de familiile colegilor lor din România în toată perioada.schimb b
„I-am ales foarte simplu pe cei 15.
Le-am cerut să argumenteze într-o scrisoare de recomandare pentru ce doresc să vină în România. Cele mai bune scrisori au reprezentat, putem spune, ”pașaportul lor pentru România”, a explicat Carmen Petre, o profesoară de loc din Pucheni, școlită în România și desăvârșită în Franța, acolo unde a plecat în 1986.
Iar România „a câștigat lupta” cu Cehia, deoarece liceul din Franța avea și posibilitatea unei colaborări cu o instituție similară din Cehia.
„Scopul acestui parteneriat este de a reînvia și a promova interesul pentru limba franceză, o limbă pe care mulți au trecut-o în plan secund nemeritat! Asta deși ne lăudăm peste tot că suntem… filofrancezi”, a explicat profesorul Vasile Moga – șeful catedrei de limba franceză de la Colegiul Național „I.L. Caragiale”.
De menționat că, în cadrul proiectului, elevii vor elabora o lucrare comună, „Enciclopedia animalelor”.
Ca o întâmplare inedită din experiența copiilor, aceștia – împreună cu cele trei profesoare care îi însoțesc – au sosit la București în aceeași aeronavă cu „fugarul” Radu Mazăre și au avut ceva emoții la aterizare, din cauza furtunii care s-a abătut luni asupra Capitalei.
Tinerii francezi au recunoscut că, inițial, au avut de trecut peste prejudecățile pe care le aveau despre România. Au lăudat mâncarea românească și orașul și au descris în cuvinte simple, dar pline de semnificație, primele lor impresii despre România: „Prietenie” și „Bucurie”.
De-a lungul săptămânii, românii și francezii au desfășurat acțiuni comune: prezența la orele de curs, festival artistic la Colegiul Național „I.L. Caragiale“, vizite la Muzeul Ceasului, la Biblioteca Națională și Palatul Parlamentului, de la București, sau la Castelul Peleș, din Sinaia, și Castelul ”Bran”.
Iar elevii români se gândesc, de pe acum, cu emoție, la întoarcerea vizitei colegilor francezi, care este programată în octombrie.