European Commission President Jean-Claude Juncker addresses members of the European Commission at the beginning of the group's seminar at Genval Castle, Genval, Belgium, on August 30, 2018. (Photo by Aris Oikonomou / POOL / AFP) (Photo credit should read ARIS OIKONOMOU/AFP/Getty Images)

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit miercuri, în cadrul unui interviu acordat CNN, despre politicienii naţionalişti care, conform sondajelor, ar urma să obţină un număr mare de fotolii în Parlamentul European în urma alegerilor europarlamentare din luna mai, potrivit Mediafax.
Juncker a declarat în cadrul interviului că politicienii naţionalişti, eurosceptici, reprezintă o ameninţare majoră pentru solidaritatea europeană, pe care şeful Comisiei Europene o descrie ca fiind „principalul obiectiv al Uniunii Europene”.
Mai multe sondaje de opinie estimează că populiştii ar putea deveni cel mai puternic grup din Parlamentul European în urma alegerilor europarlamentare care vor avea loc săptămâna aceasta în cele 28 de state ale Blocului comunitar. „Aceşti populişti, naţionalişti, naţionalişti proşti, sunt îndrăgostiţi de ţările lor”, a spus Juncker pentru CNN. „Lor nu le plac cei care vin de departe, mie îmi plac (…) trebuie să fim solidari cu cei care se află în situaţii mai dificile decât noi”, a mai declarat acesta, făcând referire la opoziţia exprimată de către politicienii naţionalişti faţă de valurile de refugiaţi din Africa şi Orientul Mijlociu.
Întrebat de ce crede că politicenii eurosceptici au mai mult succes în a-şi mobiliza electoratul decât cei pro-europeni, Juncker a declarat că „este întotdeauna mai uşor să mobilizezi forţele negative decât pe cele pozitive”.
Jean-Claude Juncker a mai declarat, în cadrul aceluiaşi interviu, că după Brexit „numărul celor care sunt în favoarea Uniunii Europene este în creştere, deoarece oamenii văd ceea ce se întâmplă şi îşi dau seama că ieşirea din Uniunea Europeană nu este atât de uşoară pe cât au crezut”.
În legătură cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Juncker a declarat că este în continuare întristat de decizia britanicilor, însă procesul privind Brexit ar trebui să se încheie.
Preşedintele Comisiei Europene consideră că incertitudinea cu privire la Brexit nu afectează doar Uniunea Europeană, ci şi Marea Britanie.