• Astăzi, primarii vor ridica de la Ploieşti sacii cu buletinele de voturi

N. Dumitrescu

În Prahova, organizarea scrutinului din 26 mai – când vor avea loc alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European şi referendumul naţional pe tema justiţiei – a intrat în linie dreaptă. Ieri au fost finalizate instruirile preşedinţilor secţiilor de votare, iar astăzi, operatorii de calculator vor face, la sediul secţiilor de votare la care au fost desemnaţi, ultima simulare, astfel încât duminică, în ziua votului, procesul electoral să se desfăşoare fără probleme. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema alegerilor, prefectul Mădălina Lupea, având alături conducerile celorlalte instituţii angrenate în organizarea şi desfăşurarea scrutinului, a anunţat, printre altele, că primarii au fost mobilizaţi  pentru astăzi la Ploieşti, pentru a ridica buletinele de vot şi materialele necesare desfăşurării procesului electoral. Pentru fiecare dintre aleşii locali din cele 104 localităţi din Prahova sacii cu documentele de vot şi materialele menţionate au fost deja pregătiţi,  fiind sub pază militarizată non-stop. Pe de altă parte, având în vedere faptul că anul acesta preşedinţii şi alţi membri ai secţiilor de votare vor trebui să vină la Ploieşti, după închiderea urnelor şi după ce se vor număra voturile, cu trei rânduri de buletine de vot – un buletin pentru europarlamentare şi alte două buletine aferente celor două întrebări ale referendumului, prefectul şi şeful ISU Prahova au anunţat că, în Prahova, organizarea scrutinului din 26 mai vine cu o noutate. Concret, ca să fie evitat statul în picioare, cu orele, pe holuri, pentru predarea buletinelor de vot şi a proceselor verbale, în noaptea dintre duminică spre luni,  într-una dintre parcările Palatului Administrativ  vor fi amplasate mai multe corturi, din dotarea ISU Prahova, în interiorul cărora se vor afla bănci.

Potrivit prefectului Mădălina Lupea, în Prahova sunt aşteptaţi la urne, pe 26 mai, 658.860 de alegători, cei mai mulţi – 191.265 – fiind din Ploieşti. În total, în judeţ vor fi amenajate 623 de secţii de votare, dintre care 157 sunt în municipiul de reşedinţă. Având în vedere că pentru fiecare prahovean cu drept de vot au fost tipărite câte trei buletine de vot – unul pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European şi câte două pentru fiecare dintre cele două întrebări ale referendumului naţional, în judeţ au fost aduse, de la Bucureşti, de la Monitorul Oficial, în total, 2.176.311 buletine de vot. Acestea, precum şi ştampilele cu menţiunea „votat”, dar şi alte materiale necesare scrutinului electoral sunt deja aranjate în saci, separat, pentru fiecare dintre cele 104 localităţi din Prahova, astăzi urmând să fie ridicate de la Ploieşti, de la Palatul Administrativ, de către primari. Avându-i alături şi pe şefii de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, de la ISU şi Jandarmerie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri, prefectul Mădălina Lupea şi-a manifestat încrederea că scrutinul din 26 mai se va desfăşura fără probleme şi incidente deosebite. În acest context, s-a făcut precizarea că un efectiv numeros de poliţişti, jandarmi şi reprezentanţi ai ISU a fost moblizat la secţii, astfel încât procesul electoral să se desfăşoare în linişte şi ordine. Pe de altă parte, având în vedere faptul că secţiile de vot vor fi amenajate în clădiri în care îşi desfăşoară activitatea instituţii de învăţământ, s-a mai făcut precizarea că s-au efectuat controale inclusiv din punctul de vedere al securităţii la incendiu, fiind verificată, printre altele, existenţa stingătoarelor.saci - buletine vot
„Pentru buna desfăşurare a scrutinului din 26 mai, ne-am pregătit cu forţe suficiente, inclusiv pentru procedura de preluare a buletinelor de vot, după închiderea urnelor”, a precizat prefectul Mădălina Lupea. În acest context, aceasta a declarat că, în colaborare cu ISU Prahova, se va pune în aplicare o iniţiativă – cu caracter de noutate la nivel de judeţ – care va veni în sprijinul preşedinţilor şi celorlalţi membri ai secţiilor de votare. „Având în vedere că după încheierea procesului electoral am estimat că la Ploieşti vor veni cu sacii cu buletinele de vot folosite la scrutin aproape 3000 de persoane, am decis ca, în noaptea de duminică spre luni, în faţa Palatului Administrativ, în parcarea de la intrarea B, să fie amenajate mai multe corturi, în care vor fi amplasate bănci. Astfel, dorim să venim în sprijinul preşedinţilor secţiilor de votare, scurtând, pe cât posibil şi printr-o mai bună organizare, timpii de aşteptare necesari predării buletinelor de vot şi înregistrării rezultatelor votului la europarlamentare şi referendum”, a declarat prefectul judeţului.