UDMR a anunţat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului, potrivit Mediafax.
Secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că problema pe care o ridică UDMR cu privire la situaţia cimitirului din Valea Uzului trebuie obligatoriu soluţionată, prin implicarea autorităţilor locale şi a Guvernului.
„Facem tot ce este necesar ca lucrurile să fie normale acolo. Să vedem care este de fapt problema, cum s-a ajuns la un astfel de incident. Când vorbim despre morţii oricui este o chestie sfântă. Toate locurile în care sunt îngropaţi strămoşii, indiferent ai cui, sunt foarte importante pentru toate comunităţile şi prin urmare trebuie să luăm toate măsurile ca să nu se mai întâmple aşa ceva. PSD a fost întotdeauna partidul care a luat poziţie şi s-a implicat, atunci când au fost scandaluri legate de profanarea de morminte, când a fost scandalul cu profanarea cimitirului Evreiesc. Am cerut tot timpul şi anchete în sensul acesta. Astfel de lucruri sunt sfinte”, a afirmat Codrin Ştefănescu, joi, pentru MEDIAFAX.
Secretatul general al PSD a adăugat că trebuie să se implice şi ministrul de Interne, Carmen Dan, pentru a vedea ce s-a întâmplat la nivel local. UDMR nu va mai susţine, începând de ieri, nicio iniţiativă sau măsură a Guvernului, iar până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect, anunţă Uniunea.
„Nimeni tras la răspundere până acum pentru distrugerea şi profanarea mormintelor soldaţilor maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pentru incitare la ură interetnică. La fel, autorităţile nu s-au sesizat din oficiu nici în legătură cu abuzul primarului din Dărmăneşti, care a contribuit la escaladarea evenimentelor. În pofida solicitării noastre ferme, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situaţiei, deşi acest lucru este datoria autorităţilor şi a coaliţiei PSD-ALDE. (…) Începând de astăzi UDMR nu va susţine nicio iniţiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului protocolul de colaborare între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect”, se arată în comunicat.
Reprezentanţii UDMR susţin că Guvernul trebuie să oprească „practicarea dublei măsuri” de către organele şi instituţiile publice implicate, care tratează în mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetăţeni de rangul doi.
UDMR solicită Guvernului să înlăture construcţiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului şi să facă cercetări privind „abuzurile primarului din Dărmăneşti şi ale celorlalţi autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor”.