Halele Centrale din Ploiești (fotografie realizată de Paolo Mercaldi) reprezintă unul dintre simbolurile arhitectural-urbanistice ale Ploieştiului.
Necesitatea vânzării centralizate a alimentelor, tot mai mult resimțită de un oraș în plină dezvoltare, a determinat, în anul 1925, inițiativa construirii unor mari hale. Primăria a încredințat lucrarea arhitectului Toma T. Socolescu, după ce îi înlesnise o călătorie de documentare în străinătate și alesese un loc în mijlocul orașului, lângă fostul Obor.
Săparea temeliilor a început în 1929, iar lucrările propriu-zise în 1930, desfășurându-se cu intensitate mai ales în 1934—1935, când Halele au început să funcționeze, deși finisajele și dotările au continuat și în anul următor, după cum apare înscris pe site-ul societăţii Hale şi Pieţe S.A.
Piesa principala a complexului are un plan pătrat, cu latura la parter de 50 m. Legătura acestui parter cu subsolul şi cu etajul- balcon o fac patru scări şi patru lifturi pentru mărfuri.
În colţul de sud-vest se ridică un corp cu mai multe etaje din care porneşte un turn de plan pătrat, încununat cu un orologiu şi terminat cu o terasă.
Halele Centrale au fost reparate radical în anii 1982-1983 şi parţial în mai multe rânduri, dar şi-au păstrat aspectul iniţial care le-au făcut unul dintre simbolurile oraşului.