Controlul presiunii sanguine şi al glicemiei poate preveni blocările cardiace, o formă comună de aritmie, potrivit unui nou studiu, condus de cercetătorii de la UC San Francisco , potrivit eurekalert.org, citat de MedLive.ro.
Oamenii de ştiinţă au analizat datele a peste 6000 de pacienţi finlandezi, iar astfel au descoperit că mai mult de jumătate din cauzele de aritmie sunt cauzate fie de tensiunea arterială crescută, fie de nivelul ridicat de zahăr din sânge.
Blocul atrioventricular (AV) apare atunci când conducerea electrică dintre cele patru camere ale inimii este afectată, cel mai adesea prin fibroză sau scleroza. Mai mult, se simte ca şi cum inima ar fi sărit peste o bătaie.
Aproximativ trei milioane de oameni din întreaga lume au stimulatoare cardiace, iar alte 600.000 de stimulatoare cardiace sunt implantate anual. Totuşi, deşi tratamentul obişnuit este o procedură cu risc scăzut, pot exista şi complicaţii. De exemplu, generatorul de şocuri poate cauza infecţii în inimă şi în jurul ei.
”Stimulatorul cardiac are foarte mult succes pentru că poate gestiona imediat cazurile de bloc cardiac. În plus, tratarea hipertensiunii arteriale şi menţinerea zahărului din sânge la un nivel normal reprezintă o strategie utilă de prevenţie”, spune Gregory Marcus, cardiolog.
Acesta este primul studiu care evaluează posibilele asocieri dintre riscurile cardiovasculare care se pot reduce şi apariţia blocului cardiac, care necesită implantarea unui stimulator cardiac.
Datele au fost preluate din reţeaua JAMA Open, care a inclus populaţia ţării Finlanda, de peste 30 de ani. S-au făcut interviuri la domiciliu şi o examinare clinică, pe diferite subiecte privind sănătatea. Astfel, au fost studiaţi 6146 de pacienţi, înscrişi în perioada 1978-1980, iar apoi au fost revizuite dosarele din spitale din anul 1978, până în 2011, pentru a determina incidenta blocului cardiac.
58 de pacienţi au dezvoltat bloc cardiac, într-o perioadă de urmărire de 25 de ani. Factorii care au crescut riscul au fost vârsta înaintată, sexul masculin, tensiunea arterială sistolica mare, nivelul mare de glucoză, istoricul de infarct miocardic şi de insuficientă cardiacă congestiva.
Dintre aceşti factori, au fost identificaţi doi factori de risc care pot fi modificaţi direct, şi anume o creştere la fiecare 10 milimetri a tensiunii arteriale sistolice a determinat o creştere a riscului cu 22%. De asemenea, creşterea glucozei cu un milimetru a generat un risc cu 19% mai mare de bloc cardiac. Se pare că 47% din cazurile de bloc cardiac ar putea fi evitate dacă tensiunea arterială şi glucoză ar fi normale.
”Aceste informaţii ar trebui să fie un motiv suficient că persoanele cu hipertensiune arterială să urmeze tratamentul prescris”, concluzionează Marcus.