F.T.

Sunt aproape cinci ani de când locuitorii din Băicoi se luptă cu morile de vânt. Din 2015 și până în prezent, aprope că nu a fost săptămână în care, pe site-ul Asociației Eco Natura Comunității Băicoi, să nu apară postări de genul: “ Poluarea în oraș a depășit cote inadmisibile. Aerul este irespirabil. Murim cu zile”.
Firește, locuitorii orașului nu și-au făcut niciodată iluzia că prin astfel de postări se rezolvă problema poluării în Băicoi ! Pe cale de consecință, reprezentanții sus-amintitei asociații au protestat și la Garda de Mediu, și la Agenția pentru Protecția Mediului Ploiești, și în Capitală, pe treptele Ministerului Mediului.
Au protestat și în oraș, au protestat și în Ploiești, au mers și la București. Cine i-a auzit ? Ei între ei…
Care este soluția pentru zbaterile din 2015 ale locuitorilor care simt, aproape seară de seară, un miros înțepător venit de la Groapa lui Dan – Cartier Țintea ? Instanța de judecată.

După cum ne-a precizat, ieri, Ciprian Stuparu – președinte al Asociației Eco Natura Comunității Băicoi, “am demarat strângerea de semnături din partea locuitorilor orașului, pentru a acțíona în instanță Societate Vitalia, care deversează în zona amintită ( Valea lui Dan – n.n) deșeuri.
Da, au fost făcute reclamaţii peste reclamaţii la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, la Garda de Mediu. S-a tot mărșăluit, de-a lungul acestor ani, prin Băicoi, în semn de 3-bprotest.
“Aerul poluat poate ucide”, acesta a fost avertismentul marșului desfășurat la mijlocul lunii aprilie, la București. “Ei, și ce dacă ucide ?” Cam acesta a fost răspunsul celor care ar trebuie să împiedice până și “poluarea” de la fumul de țigară în oraș, dacă este să exagerăm puțin. Scriem acesta, fiindcă nu s-a luat nicio măsură de dincolo de geamurile termopan ale instituției bucureștene și nu și-a aruncat nimeni nicio privire spre protestatarii din Băicoi, când, simultan, proteste similare se desfășurau și în Braşov, şi în Iaşi, şi în Timişoara.
Ei, și ce dacă poate ucide ?
Aceeași întrebare este valabilă și în contextul în care, 3-apotrivit unui alt comunicat al Asociației Eco Natura Băicoi, mai nou – adică cam de pe la jumătatea lunii mai – “poluarea aerului din Baicoi se dovedește a fi mult mai gravă. Pe lângă intoxicarea locuitorilor cu hidrogen sulfurat și alte substanțe, cu ajutorul unui dispozitiv de monitorizare continuă a calității aerului s-au depistat concentrații foarte ridicate de formaldehidă”
Ce efecte are formaldehida? Enumerăm câteva: expunerea pe termen lung, chiar și în situația în care concentrația acesteia este scăzută, poate provoca cefalee, amețeli, oboseală, tulburări senzoriale și imunitate scăzută și poate provoca somnolență, pierderea memoriei sau neurastenia și depresia mentală; poate, de asemenea, provoca disfuncții respiratorii și toxicitate hepatică, se manifestă cu leziuni ale celulelor hepatice.
În plus – și cu asta nu-i chiar de joacă ! – studiile au confirmat că formaldehida este o substanță carcinogenă de clasa 1!
Iar în contextul expunerii la poluare și cu formaldehidă, sunt destul de justificate întrebările celor de la Asociația Eco Natura Comunității Băicoi: “Oare câte alte substanțe toxice mai sunt prezente în aerul pe care îl respirăm ???; Oare cât timp le mai este permis celor de la VITALIA să depoziteze deșeuri în Celula 2 ( Gropa lui Dan, Cartier Țintea, Băicoi – n.n.) ???”