Rodica Paraschiv,
deputat PSD Prahova

Jumătate din țara noastră a trecut, în ultimele zile, prin momente foarte triste. Din nou, urgia naturii a făcut victime, copii nevinovați fiind uciși de viituri. Inundațiile au făcut ravagii în multe zone din România, iar județul Prahova – pe care îl reprezint aici, în Parlamentul României – se află printre zonele grav afectate în urma căderilor masive de precipitații.
Trebuie să tragem câteva semnale de alarmă. Așteptăm cu toții – autorități publice locale și cetățeni, deopotrivă – ca Guvernul României să vină și să ne ajute după ce apar inundații sau alunecări de teren cauzate de cantitățile masive de precipitații generate de schimbările climatice. Suntem martorii unor evenimente meteorologice nemaiîntâlnite. Avem de-a face cu fenomene extreme, cu vijelii care spulberă totul în cale, cu inundații în zone în care nu există un curs de apă curgătoare, cu creșteri rapide ale debitelor care spulberă case, gospodării, vieți omenești…
Unde greșim? Cine greșește? Dincolo de apartenența politică a fiecărui primar, indiferent de nivelul bugetului local al unei comune sau al unui oraș, trebuie să vorbim despre gospodărirea localităților, despre respectarea regulamentelor urbanistice și despre un control drastic în privința
construirii în zone nepermise prin planurile de urbanism locale.
Autoritățile locale și cetățenii trebuie să colaboreze și să găsească, împreună, soluțiile necesare pentru atenuarea efectelor negative pe care le au căderile masive de precipitații. Consiliile locale au obligația să adopte hotărâri pentru gestionarea gospodăririi localităților și să impună și amenzi, pentru a fi aplicate cu strictețe în situațiile în care se impune acest lucru.
Suntem, periodic, puși în fața întrebării: “De ce s-au construit casele în zone interzise prin hărțile de risc?”. Intră, din nou, în atribuția autorităților locale să verifice modul de respectare a disciplinei în urbanism și să ia măsuri imediate, deoarece numai astfel se reduce riscul evident de inundare a gospodăriilor situate în imediata apropiere a apelor curgătoare. Pe de altă parte, apare o altă problemă: depozitarea de către cetățeni a resturilor menajere din gospodării chiar în albiile râurilor sau pâraielor, ceea ce conduce la blocarea cursurilor apelor și, implicit, la revărsarea acestora spre zonele locuite. Iarăși, vorbim despre măsuri simple, care pot fi luate – împreună – de către cetățeni și autoritățile locale.
Și tăierile de arbori – în special în zonele de deal și de munte – au urmări negative care se văd îndeosebi după apariția unor fenomene meteorologice extreme, prin alunecări de teren ce pun în pericol gospodării, locuințe și drumuri. Și, în acest caz, este nevoie de o mai mare atenție din partea autorităților responsabile cu prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori.
Toate acestea nu vor ține departe inundațiile, dar vor reduce simțitor efectele trecerii apelor, printre care se află, din nefericire, și pierderile de vieți omenești!