* S-au cerut fonduri pentru refacerea infrastructurii rutiere
* Sute de familii vor primi ajutoare de urgenţă

Nicoleta Dumitrescu

Fenomenele meteo periculoase par că nu se mai termină în Prahova, spre disperarea atât a  locuitorilor, cât şi a autorităţilor locale şi judeţene. De pe data de 31 mai, când timp de două zile județul Prahova s-a aflat sub cod portocaliu de averse cu caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină, aproape nu a fost zi în care să nu plouă cu găleata, mai grav fiind că, din cauza acumulărăilor mari de apă, s-au produs şi inundaţii, fiind afectate atât locuinţele, cât şi grădinile oamenilor, dar şi drumuri şi poduri. După ce echipe mixte ale autorităţilor judeţene şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova au făcut verificări în teren, s-au conturat şi primele evaluări în ceea ce priveşte pagubele, joi după amiază prefectul Mădălina Lupea convocând Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în şedinţă extraordinară, în cadrul căreia au fost adoptate mai multe hotărâri, cu scopul de a veni în ajutor familiilor care au fost afectate, dar şi în vederea remedierii drumurilor şi a podurilor care au fost distruse sau avariate. După  o primă evaluare, ar fi nevoie de 64 de milioane de lei pentru refacerea a ceea ce au distrus apele în ultima perioadă, în mod special în infrastructura rutieră,  în acest sens redactându-se un document care va fi transmis la Guvern, pentru a fi analizată oportunitatea alocării banilor necesari din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Executivului. De asemenea, a fost aprobată şi solicitarea venită din partea Primăriei Sângeru, ca două dintre familiile din această comună – una fiind cea căreia apele învolburate i-au răpit copilaşii –  să primească locuinţe modulare, după ce propriile case au fost distruse, cu precizarea că un total de 193 de familii din Prahova, aflate în situaţii deosebite ca urmare a acestor fenomene meteo periculoase, vor primi ajutoare de urgenţă de la Ministerul Muncii, prin intermediul Agenţiei  Judeţene de Prestaţii Sociale Prahova. Se pare însă că lista acestor decizii care au fost luate pentru remedierea a ceea ce au stricat ploile şi inundaţiile va rămâne deschisă, în contextul în care joi seară, chiar după şedinţa menţionată, prefectul şi reprezentanţii ISU au mers în teren pentru a vedea cu ce se confruntă locuitorii din Bertea şi Aluniş.  Din păcate, însă, nici meteologii nu vin cu veşti mai bune,  aceştia anunţând că zilele cu ploi torenţiale şi grindină vor continua. 

În şedinţa de joi după-amiază a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, au fost adoptate mai multe hotărâri, toate având legătură cu pagubele provocate de fenomenele meteo şi hidro periculoase înregistrate în perioada 31 mai – 6 iunie a.c. După apelurile primite de la cetăţenii din localităţile care au fost afectate, dar şi de la primari, trei echipe mixte de specialişti au mers pentru a evalua pagubele, după ce s-a tras linie anunţându-se că ar fi nevoie de 64 de milioane de lei, cele mai multe fonduri fiind necesare pentru refacerea unor drumuri comunale şi judeţene, dar şi a unor poduri şi podeţe. În acest context, s-a făcut precizarea că a fost adoptat un document care va fi trimis spre 3-Aanaliză Guvernului, cu propunerea de a se aloca bani din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia acestuia. De asemenea, în aceeaşi şedinţă s-a aprobat şi solicitarea primarului din Sângeru, cea legată de atribuire de locuinţe modulare pentru două dintre familiile ale căror case au fost distruse de ape. În una dintre acestea deja s-a mutat familia cea mai greu încercată din această comună, respectiv cea care şi-a pierdut toţi copiii minori în apele învolburate, iar cea de-a doua va fi repartizată surorii tatălui atât de tragic lovit de puhoaiele „ucigaşe”, care la rândul ei este văduvă şi are şase copii. Pe de altă parte, s-a mai anunţat faptul că, în baza unei hotărâri guvernamentale ce vizează eliminarea riscului de excluziune socială şi marginalizare, 193 de familii aflate în situaţii deosebite ca urmare a acestor fenomene vor primi ajutoare de urgenţă de la Ministerul Muncii, prin Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Prahova, constând în sume de bani cuprinse între 1.500 de lei şi 3.000 de lei de familie, cu menţiunea că două familii care s-au confruntat cu decese ale membrilor acestora din cauza inundaţiilor – din Sângeru şi Breaza – vor primi câte 5000 de lei, ajutor de înmormântare. Totodată, au fost analizate şi propunerile prezentate de către reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Prahova referitoare la necesitatea execuţiei în regim de urgenţă a unor lucrări în localităţile Sângeru şi Lapoş, constând în regularizări şi apărări de mal pe Cricovul Sărat – în Sângeru, respectiv amenajarea pârâului Lapoş şi a afluenţilor săi – în comuna Lapoş, unele dintre lucrări fiind amenajate cu forţe şi fonduri proprii. Cum însă un necaz nu vine niciodată singur, joi după amiază, la puţin timp după finalizarea şedinţei menţionate, prefectul Mădălina Lupea şi reprezentanţii ISU au mers din nou în teren, la Bertea şi la Aluniş, localităţi în care ploile au adus aluviuni şi buşteni în anumite zone, care au blocat inclusiv căi de acces. Un exemplu, în acest caz, este cel al drumului judeţean 101 T de la Bertea către satul Lutu Roșu unde, inclusiv ieri, accesul se putea face doar pietonal.
Având însă în vedere că meteorologii nu au venit cu veşti bune nici pentru următoarele zile, autorităţile rămân în alertă, monitorizând, în continuare, zonele din judeţ care au fost deja afectate.