Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.

Începând de la 15 august 1927, Comisia Regională Bucureşti se transformă în Comisia Regională de Foot-ball Muntenia, iar în aria sa de organizare vor intra şi grupările din zona Dobrogea. Asta a însemnat şi scindarea campionatului de categoria I- Bucureşti în două campionate districtuale paralele, la Bucureşti şi Ploieşti. Câştigătorii din aceste două districte vor disputa o finală pentru titlul de campion al regiunei Muntenia, dar şi, în acelaşi timp, pentru calificarea la turneul final al campionatului naţional. Celor trei formaţii, venite din campionatul regional Bucureşti (Prahova, Tricolorul şi Gloria), li s-au alăturat Victoria Ploieşti şi Avântul Buzău, iar pentru ocuparea celui de-al şaselea loc s-a disputat un joc de baraj între formaţiile Uniunea Funcţionarilor Petrolişti şi Venus Câmpina.
Campioana de la categoria a doua- Venus Câmpina- a susţinut un baraj pentru promovare, asta cu toate că în comunicatul prezentat de conducerea sub-regiunii de la Ploieşti, la 4 septembrie 1926, se specifica foarte clar: „Echipele vor juca într’o grupă denumită categoria II-a promoţie al cărei câştigător după matchul tur şi retur va trece în locul ultimului club din categoria a II-a fără match de baraj”. Duminică, 18 septembrie 1927, a fost data jocului de baraj, în care Venus a întâlnit echipa Uniunea Funcţionarilor Petrolişti. Ploieştenii au câştigat partida cu rezultatul de 7-2, iar presa timpului a avut şi un scurt comentariu privind desfăşurarea acestui joc: „Un match căruia i s’a dat o deosebită importanţă a fost acela între U.F.P.– Venus, disputat pentru clasarea în cel de al şaselea loc în categoria I, nou înfiinţată în subregiunea noastră. Matchul s’a disputat într’o încordare generală. Cu toate că U.F.P. a dominat, prima repriză se termină la egalitate de puncte (2-2). Repriza a doua a fost fatală pentru câmpineni, deoarece n’au putut să împiedice să li se mai marcheze 5 goaluri. Arbitrajul d-lui M. Paraschivescu a păcătuit prin aceia că a neglijat cu desăvârşire indicaţiile arbitrilor de tuşe”.
După jocurile din debutul primului campionat districtual de categoria întâi al Ploieştilor, o dispută majoră între conducerea federaţiei şi clubul militar „Fulgerul”- condus de colonelul Bălănescu (comandantul regimentului de căi-ferate) şi cpt. Sever Al. Slătinescu – a dus la bulversarea competiţiei şi chiar facilitarea, indirectă, a celor de la Tricolorul în a câştiga primul titlu de campioni ai categoriei I, din districtul Ploieşti. Printre aceste formaţii suspendate s-a numărat şi clubul Prahova, care a disputat, la 22 octombrie 1927, un joc amical cu această formaţie. În procesul-verbal emis de Federaţia Română, la 1 noiembrie 1927, se preciza: „Se ia act că clubul Prahova a fost suspendat de C.C.F.A. pe 6 luni, cu începere de la 23 Octombrie 1927 pentru că a jucat contra clubului Fulgerul, contravenind astfel circularei 396/1927. Se va pune în vedere telegrafic S.F. Ploeşti această dispoziţie spre executare”. Finala campionatului regional Muntenia, dintre Olympia Bucureşti şi Tricolorul, a fost programată iniţial să se desfăşoare la 10 iunie 1928, dar în cele din urmă a avut loc peste o săptămână, la 17 iunie 1928. Bucureştenii au reuşit să învingă cu 2-1. Campioana districtului prahovean a prezentat în această partidă următoarea formaţie: Avram Corvin, Ion Lang, Gheorghe Dragomirescu, C. Şerbănescu, Nicolae Popescu, Ilie Anastasescu, lt. Ionescu (Tilică), Antonescu, Nae Dumitrescu I – Medgidia, D. Dumitrescu II şi Rizea. Din lotul „primei garnituri” a albaştrilor de la Tricolorul au mai făcut parte în această ediţie de campionat: Gustav Barasch, Life, Stelu, Jack Ambrey Neaves (englez).