Cheltuielile în domeniul sănătăţii explodează, forţa de muncă este în scădere: pentru prima dată miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 s-au axat în cadrul reuniunii de duminică pe problema îmbătrânirii populaţiei, o provocare majoră pentru economiile dezvoltate şi emergente, relatează AFP, citată de Agerpres.
Japonia, care a prezidat reuniunea de Fukuoka (sud-vest), în zilele de 8 şi 9 iunie, nu a ales această temă din întâmplare. În curând va deveni prima ţară aşa-numită „ultra-îmbătrânită” de pe planetă, ceea ce înseamnă că 28% dintre locuitorii săi vor avea vârsta de 65 de ani sau mai mult şi în 2050 procentajul acestora va ajunge la aproape 40% .
Confruntată cu această problemă care împiedică creşterea economică, a treia economie a lumii a fost dornică să-şi împărtăşească experienţa. Sfatul său, în special pentru pieţele mai puţin avansate, este acela de a acţiona înainte de a fi prea târziu.
„Ceea ce spunem este: Dacă îmbătrânirea populaţiei începe să aibă un impact înainte de a deveni bogaţi, nu veţi mai putea lua măsuri eficiente”, a avertizat ministrul japonez de Finanţe, Taro Aso.
În G20, există ţări cu un profil foarte diferit, de la ”grizonata” Japonie la cei mai tineri membri care sunt Arabia Saudită, India sau Africa de Sud.
Longevitatea şi scăderea natalităţii contribuie la o creştere rapidă a numărului persoanelor vârstnice în ţările bogate, cum ar fi Germania, Franţa, Spania, Italia sau Coreea de Sud, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică care a efectuat o serie de studii pe această temă. Această problemă se extinde acum la puterile emergente precum Brazilia şi China, notează OCDE.
Până în 2050, numărul persoanelor cu vârsta de cel puţin 60 de ani în întreaga lume ar urma să fie mai mult decât dublu şi să depăşească 2 miliarde.
G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei.