Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova
Moțiunea de cenzură ce va fi supusă dezbaterii săptămâna viitoare, în Parlamentul României, aprinde spiritele în rândul Opoziției și scoate la iveală adevărurile ascunse sau mai puțin vizibile ale celor ce încearcă să formeze o majoritate prin care să dea jos Guvernul Dăncilă.
Suntem martorii unor divergențe de opinii chiar în rândul unor alianțe care ar vrea din răsputeri să vină la putere, prin orice mijloace, fără însă a oferi detalii despre viziunea politicilor guvernamentale ce ar putea fi urmărite după o eventuală preluare a conducerii Executivului.
Cei doi lideri ai USR-PLUS, aflați încă în euforia scorului obținut la europarlamentare, se contrazic în declarații și vin cu idei contradictorii din care nimeni nu mai înțelege nimic.
Domnul Cioloș parcă ar vrea să își asume guvernarea, “dacă e nevoie” – așa cum afirmă – dar sesizează pericolul unei erodări de imagine înainte de alegerile prezidențiale de la finalul acestui an și, în perspectivă, înainte de alegerile locale și parlamentare din 2020. Pe de altă parte, domnul Barna, cealaltă parte a alianței USR-PLUS, este ferm și spune un “categoric, nu” ideii ca formațiunea pe care o conduce să intre la guvernare înainte de alegeri.
În privința aberantei declarații potrivit căreia majoritatea parlamentară actuală nu ar mai fi legitimă, făcută tot de către domnul Barna, aceasta denotă intențiile de continuare a manipulării populației, după un scrutin care nu a vizat în niciun caz structura Parlamentului României! Acești lideri vorbesc despre o așa-zisă majoritate ilegitimă, însă câtă legitimitate ar putea avea o acaparare a puterii politice prin alt tip de schimbare decât variantele democratice, respectiv moțiunea de cenzură sau alegerile parlamentare?
Lipsa de unitate a structurilor din actuala Opoziție, chiar și în condițiile în care s-a semnat la Cotroceni acel pact care i-a pus în încurcătură pe mulți dintre membrii și simpatizanții partidelor respective, pune problema capacității acestora de a prelua guvernarea. Nu există un program de guvernare, dar Opoziția este într-atât de “unită” încât fiecare în parte vine cu câte o propunere de premier, cel puțin trei nume fiind vehiculate în prezent pentru a ocupa această funcție…
Inexistența unui consens, nici măcar în ziua depunerii moțiunii de cenzură, inexistența unor direcții clare de acțiune și divergențele de opinii sunt motive pentru a ne întreba, retoric, dacă jocul periculos pe care îl face în prezent Opoziția nu ar distruge tot ceea ce s-a realizat bun până acum de către guvernarea PSD-ALDE.