Rachetele hipersonice, care ar putea zbura cu viteze de peste 15 ori mai mari decât cea a sunetului şi având o precizie impresionantă, ameninţă să schimbe natura războiului şi ar putea perturba eforturile de prevenire a unui conflict accidental, avertizează cotidianul The New York Times, potrivit Mediafax. Aceste arme revoluţionare au o manevrabilitate fără precedent şi pot lovi ţinte aflate aproape oriunde în lume în decurs de doar câteva minute. Putând zbura cu viteze de peste 15 ori mai mari decât cea a sunetului, rachetele hipersonice îşi ating ţinta înainte de boom-ul sonic ori alte semnale de avertizare. Rapide, eficiente, precise, până în acest moment nu au fost create mijloace sigure de apărare împotriva rachetelor hipersonice, iar astfel de arme nu sunt dezvoltate doar de Statele Unite, ci şi de Rusia, China şi alte ţări.
„Dezvoltarea de arme hipersonice avansează atât de rapid încât riscă să depăşească orice discuţie reală cu privire la potenţialele pericole generate de astfel de arme, inclusiv privind modul în care ar putea perturba eforturile de prevenire a unui conflict accidental, în special în perioada unor crize internaţionale. Până în acest moment nu există niciun acord internaţional care să reglementeze regimul acestor arme. Mai mult, nici măcar nu există planuri din partea vreunei ţări să iniţieze discuţii pe această temă”, observă R. Jeffrey Smith, editor şef pentru securitatea naţională la Centrul pentru Integritate Publică.
În anul 2018, Congresul SUA a emis un act legislativ ce prevede ca o armă hipersonică americană să fie operaţională până în octombrie 2022. Anul acesta, Administraţia Donald Trump a propus un buget al Apărării ce include alocarea a 2,6 miliarde de dolari pentru arme hipersonice. Scopul imediat este de a crea două astfel de sisteme în următorii trei ani.