Nicoleta Dumitrescu

 

Deşi partidele încă mai caută răspunsuri în legătură cu rezultatele de la alegerile europarlamentare, liderii au intrat în febra unui alt registru – cel al identificării candidatului ideal pentru Cotroceni. Iar tema este trecută la rubrica urgenţe, mai ales pentru formaţiunile care nu şi-au arătat sprijinul pentru actualul şef al statului, care îşi doreşte un al doilea mandat.

Aşa că, pe hârtie sau în diverse şedinţe şi întâlniri mai mult sau mai puţin secrete, căutarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale este un subiect care arde. Numai că, deşi se ştia că la sfârşitul acestui an vor fi alegeri pentru Cotroceni, unele dintre formaţiunile politice dau impresia că sunt luate pe nepregătite, în contextul în care abia acum politicienii încearcă să se pună de acord în legătură cu modalitatea de desemnare a celei mai potrivite persoane. Astfel, dacă unii, probabil după ce s-au şi uitat în oglindă, au anunţat, din proprie iniţiativă, că ar avea faţă de candidat pentru funcţia de şef de stat, alte persoane, care brusc au considerat că îi caracterizează modestia întruchipată, dau semne că se lasă rugate să li se facă această onoare…
În febra căutărilor sunt şi partidele aflate acum la putere şi care, la fel, par că încă mai bâjbâie în identificarea celei mai bune variante de candidat. Pe de o parte, PSD şi ALDE nu exclud varianta de a avea un candidat comun, însă se merge în paralel pe două fronturi, cum s-ar spune, în contextul în care, în perioada următoare, câteva personaje social-democrate vor fi testate, separat, pentru aceeaşi sarcină, şi anume dacă se încadrează în portretul robot al candidatului la prezidenţiale.
Că nu sunt uşoare aceste căutări este puţin spus, în condiţiile în care cei de la putere, care mai de care cu cenuşă în cap, încearcă să-şi facă mea culpa pentru greşelile din ultimii doi ani, când social-democraţii au fost conduşi de un lider scos forţat, recent, din viaţa publică, inclusiv politică.
În acest context, politician cu state vechi, cu experienţă căpătată inclusiv la Cotroceni, Traian Băsescu, acum europarlamentar, nu a ezitat, acum câteva zile, să le dea câteva stafturi, pe gratis, celor de la PSD. Probabil că având încă proaspătă în memorie scena cu „dragă Stolo”, cea în care lăcrima lângă Stolojan, când acesta din urmă i-a cedat lui posibilitatea de a candida, mişcare dovedită câştigătoare, Traian Băsescu a ţinut să facă publice sfaturile sale. Astfel, acesta i-a îndemnat pe social-democraţi să caute în afara partidului… blonda perfectă! Şi mergând cu dărnicia sfaturilor şi mai departe, acesta a sugerat că blonda trebuie să fie în jur de 45 de ani, care a reuşit profesional în viaţă şi nu are nevoie să trăiască din salariul de politician, iar pe deasupra să fie şi atrăgătoare!
Numai că, la câte au pe cap, e greu de presupus că partidele aflate acum la putere vor apleca urechea şi la sfaturile băsesciene. Nu de alta dar, dacă este să dăm un pic timpul în urmă, o celebră blondă, chiar de la Cotroceni, a mai existat – în persoana Elenei Udrea, cea care, cu ceva ani în urmă, chiar a şi candidat la alegerile prezidenţiale ! Prin urmare, la ce blondă s-o fi gândit Băsescu? Poate la Gabriela Firea, disidenta reîntoarsă la vechea dragoste politică? Rămâne de văzut! Oricum, dacă va fi aşa, România va avea şansa să consemneze un eveniment inedit în politică, în contextul în care consortul acesteia – primar în funcţie – deja a anunţat că vrea la Cotroceni!