F. T.

Ieri dimineață a fost, într-adevăr, după cum anunțam și în numărul de miercuri al ziarului, “Iadul pe pământ” pe DN 1, la intrarea în localitatea Bănești.
În fapt, un “ iad virtual””, un haos creat taman de cei care sunt chemați de regulă să prevină și să limiteze efectele unei tragedii. Noroc că “tragedia” a fost simulată, iar exercițiul, care a durat mai bine de o oră, a constat în punerea în scenă de accidente, incendii, exploziii și… tot tacâmul. simulare accident1
Concret, a fost pusă în practică, cu măsurile de siguranță adecvate, situația în care șoferul unui autocar în care se află 24 de turiști, încercând să evite coliziunea cu un microbuz, a derapat, ciocnindu-se cu o autocisternă încărcată cu motorină, care venea din sensul opus (Brașov – Ploiești). În urma tamponării, 19 dintre pasageri au fost, teoretic, grav răniți. Conform scenariului, în urma accidentului, pe carosabil s-a revărsat o cantitate importantă din combustibilul transportat de autocisterna răsturnată, producându-se și un incendiu.
Și, dacă am folosit mai sus expresia “tot tacâmul”, să reamintim că simularea de ieri a mai simulare accident2presupus și implicarea altor două autoturisme aflate în spatele microbuzului. Acestea, în tentativa de a evita impactul, s-au tamponat la rându-le, iar cinci dintre călătorii din cele două mașini au rămas – conform aceluiași scenariu – încarcerați.
Faptul că simularea a durat mai bine de o oră a fost justificată de faptul că, la scurt timp după accidentul în care au fost implicate cele patru autovehicule, din cauza carburantului scurs din autocisternă și revărsat pe carosabil, un autoturism care era alimentat cu GPL a derapat și a intrat frontal într-un autoturism care este staționat pe acostamentul DN 1. Alt incendiu, altă intervenție…
Una peste alta, ieri, începând cu ora 10, la intrarea în Bănești avut loc un exercițiu pentru antrenarea structurilor profesioniste din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova, cu punerea în aplicare a Planului Roșu de Intervenție.
Din fericire !