Inflația a coborât în mai la 3.8%, scumpiri mai importante fiind înregistrate la cartofi, citrice și fructe meridionale, dar și la serviciile telefonice, potrivit datelor transmise ieri de Institutul Național de Statistică şi preluate de Hotnews.
Reamintim că BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru 2019 cu 1,2 puncte procentuale de la 3% la 4,2%, iar prognoza pentru 2020 urcă cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%. În conferința de presă de la lansarea celui mai recent Raport privind inflația, Isărescu a atras atenția că scumpirile vin să corecteze dezechilibrele din economie și că acestea îi afectează în primul rând pe cei cu venituri mici.
Ceea ce Institutul Național de Statistică definește ca fiind inflația este doar o medie ponderată a creșterii și scăderii prețurilor tuturor bunurilor și serviciilor dintr-un coș care reflectă cheltuielile tuturor românilor. Aceste prețuri se modifică din mai multe motive, inclusiv datorită evoluției tehnologiei, preferințelor consumatorilor dar și din cauza costurilor importurilor (prin cursul de schimb).
De altfel, în funcție de preferințele de consum, oamenii percep diferit inflația.
”Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflației continuă să fie legate de impactul setului de măsuri fiscale și bugetare implementate în acest an, inclusiv al noului indice IRCC asupra creditării și a mecanismului de transmisie a politicii monetare. Incertitudini mari continuă să fie asociate conduitei viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, iar evoluția deficitului de cont curent rămâne preocupantă.
Importante sunt și incertitudinile legate de ritmul creșterii economiei zonei euro și a celei globale – inclusiv în contextul războiului comercial și al Brexit -, de evoluția prețului petrolului pe piețele internaționale.
Deosebit de relevante au fost considerate perspectivele relaxării conduitei politicilor monetare ale BCE și Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune”, arată comunicatul BNR de la finalul ultimei ședințe a CA al BNR pe probleme de politică monetară.