Ana Maxim

Castelul Julia Hasdeu, monument istoric de categorie A, ar putea fi restaurat complet, în anii următori, cu ajutorul fondurilor europene. Consilierii locali din Câmpina vor supune votului, marți, un proiect de hotărâre privind aprobarea documentațiilor necesare realizării investiției și depunerea lor la instituțiile abilitate, pentru finanțare. Clădirea muzeului a fost afectată de trecerea timpului, dar și de numeroasele seisme din ultimii 123 de ani. Castelul de la Câmpina a fost ridicat după planurile savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, la sfârșitul secolului al XIX-lea, acesta susținând că schițele au fost inspirate chiar de spiritul regretatei sale fiice, poeta Julia Hasdeu. Numit și „Templul Spiritist de la poalele Carpaţilor”, sau „templul metafizic”, acest castel atrage în fiecare an peste 10.000 de vizitatori, interesaţi de povestea neobișnuită a acestui loc, de aspectul original al construcției și de spectaculoasa expoziție permanentă găzduită de muzeu.

Pe 27 septembrie, în cadrul ședinței Consiliului Local Câmpina, va fi dezbătut un proiect de hotărâre care vizează aprobarea unor documentații necesare „Restaurării, dotării şi valorificării durabile a patrimoniului cultural al obiectivului de patrimoniu Muzeul Memorial
B. P. Hasdeu”. Pentru finanțarea acestor lucrări se dorește atragerea de fonduri europene. Aleșii locali vor decide dacă aprobă documentația tehnico-economică – faza documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii, pentru acest proiect, principalii indicatorii tehnico-economici ai acestuia, depunerea spre finanțare și implementarea proiectului în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – Îmbunățățirea mediului urban și conservarea, protecția şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Valoarea totală a investiției a fost estimată la 15.833,379 mii lei inclusiv TVA, iar lucrările ar urma să se desfășoare pe o perioadă de 36 luni. După cum ne-a precizat Jenica Tabacu, responsabil al muzeului, cererea de finanțare este aproape gata, iar documentația pentru avize este depusă la toate instituțiile abilitate, inclusiv la Ministerul Culturii. Castelul ,,Julia Hasdeu” – monument istoric de categorie A – a fost construit între anii 1893 și 1896 de savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu, în memoria fiicei sale, poeta Julia Hasdeu, răpusă de tuberculoză la 19 ani. Acesta a susținut că planurile clădirii pe care le-a desenat au fost inspirate de mesajele transmise chiar de Julia, în timpul unor ședințe de spiritism. Acest element a făcut ca edificiul să fie unic în lume.
Potrivit expunerii de motive a proiectului de hotărâre ce va fi dezbătut pe 27 septembrie, în ultimii 123 de ani, clădirile muzeului au fost afectate de 12 seisme cu magnitudine de peste 6 grade pe scara Richter, dintre care două cu magnitudinea de 7,2. De-a lungul timpului au mai fost realizate unele lucrări de restaurare, dar ultimul seism puternic, cel din 1977, a afectat grav muzeul, motiv pentru care a fost scos din circuitul turistic și reparat capital, se arată în proiectul de hotărâre. După 1990, aflat în subordinea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, muzeul câmpinean a fost redeschis pentru public, parțial, în 1994, şi integral, în 1995, deși lucrările de restaurare nu se încheiaseră atunci, rămânând până în zilele noastre nefinalizate. Situația a apărut pe fondul
discuțiilor legate de modificarea aspectului cupolei edificiului, dar și din lipsa unei susţineri fianciare adecvate, care a fost și motivul solicitărilor reprezentanților Primăriei Câmpina către Consiliul Județean Prahova, ca muzeul să treacă în administrare locală. Acest lucru s-a întâmplat în 1999. În prezent, clădirea Castelului Hasdeu este într-o stare moderată de degradare, problemele apărând atât din cauza cutremurelor, cât și din alte cauze. Construcția prezintă fisuri foarte subțiri în rosturile de la bază; fisuri, pete, murdărie pe fațadă, igrasie și infiltrații la partea superioară a pereților, indusă de neetanșeitatea învelitorii (problemă a cărei rezolvare s-a încercat prin lucrările de reabilitare efectuate în anul 2013); fisuri superficiale şi pete de umiditate apărute din cauza apelor pluviale etc. Dacă va fi aprobată finanțarea europeană, vor fi realizate lucrări pentru consolidarea clădirii, lucrări de hidroizolare, restaurarea elementelor de arhitectură, se vor face propuneri pentru conservarea și restaurarea picturii murale, a cărților, a fotografiilor, a documentelor, a publicațiilor, a pieselor de artă plastică. Lucrări de intervenție sunt necesare și la clădirea care adăpostește biblioteca și arhiva muzeului, la cabina portarului și la grupul sanitar.
Conducerea muzeului dorește să fie realizate și o serie de investiţii pentru reamenajarea expoziției permanente, cu vitrine noi, un nou sistem de iluminat – care să pună mai bine în valoare piesele muzeale, noi tehnologii pentru prezentarea unor manuscrise, dar și prin adăugarea unor elemente de scenografie, astfel încât experiența vizitării Castelului Julia Hadeu să fie cât mai atractivă. Un alt obiectiv al conducerii muzeului îl reprezintă construirea unei noi clădiri pe latura sudică a parcului, pentru arhivă şi bibliotecă, aceasta urmând să adăpostească și o sală de conferințe. Pentru acest obiectiv vor fi solicitate, însă, fonduri de la Consiliul Local, ne-a precizat responsabilul muzeului, Jenica Tabacu, care ne-a mai menţionat că Muzeul Memorial „Bogdan Petriceicu Hasdeu” atrage din ce în ce mai mulți vizitatori. Astfel, de la începutul anului 2016 până la 31 august au trecut pragul acestuia 16.140 de persoane, cu aproximativ 2.000 mai mulți decât în tot anul 2015.