V. Stoica

Pesta porcină africană a început să se extindă în zonele în care au apărut primele focare, în zona de sud a județului Prahova.
De la declararea primului caz de îmbolnăvire, pe 9 iulie, și până ieri, opt focare au fost confirmate, în mai multe localități prahovene. În afara celor cinci focare de săptămâna trecută, au mai apărut alte trei, tot în zona de supraveghere declarată anterior, pentru celelalte cazuri din gospodăriile populației și de la un mistreț de pe fondul de vânătoare nr 11 – Gherghița.
Potrivit reprezentanților Instituției Prefectului, sâmbătă, 13 iulie, au mai fost confirmate, în urma analizelor de laborator efectuate de către reprezentanții Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București, alte trei focare de pestă porcină africană la porci domestici. Două dintre focare au fost înregistrate în două gospodării din satul Crivina (comuna Gorgota), unde au fost sacrificați doi porci și un al treilea caz – în comuna Șirna, unde au fost găsiți morți alți doi porci bolnavi de pestă porcină africană.
Pe lângă aceste cazuri, au mai apărut alte două suspiciuni de pestă porcină africană în comuna Poienarii Burchii – sat Poienarii Rali și o alta în comuna Gorgota – satul Poienarii Apostoli. În aceste două cazuri, analizele efectuate de către reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova au generat rezultate pozitive, fiind trimise și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Ambii porci au fost uciși.
Toți porcii uciși au fost îngropați în groapa destinată neutralizării cadavrelor porcilor uciși/morți din cauza PPA avizată de DSVSA, Garda de Mediu, DSP și SGA din Prahova.
Autoritățile locale continuă recensământul suinelor din zonele afectate de PPA, iar echipajele mobile ale Inspectoratului de Poliție Județean Prahova continuă controalele în trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe căile rutiere. Până acum nu au fost descoperite autoturisme care transportau animale.
Ieri, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor s-a întrunit din nou, de această dată pentru a aproba cele două hotărâri privind planurile de măsuri pentru combatarea ultimelor două focare.