Jucătoarea prahoveană de tenis Ana Bogdan a cedat, marţi seară, în primul tur al turneului BRD Bucharest Open, cu letona Anastasija Sevastova, favorita principală și deținătoarea trofeului, după un duel extraordinar de echilibrat. Partida s-a încheiat cu scorul de 5-7, 7-6 (4), 7-5 pentru jucătoarea din Letonia (poziția 11 WTA), cu o revenire de la 2-4 în tiebreak-ul setului doi, într-un meci de peste trei ore.
Pentru letonă a reprezentat, totodată, și o mică revanșă în fața Anei Bogdan, cea care în urmă cu doi ani o învingea clar, 6-1, 6-3, în sferturile de finală de la București. Și nu mult i-a lipsit sportivei prahovene pentru a repeta acel rezultat și acum. “Ea joacă întotdeauna foarte bine împotriva mea. Am pierdut aici în fața ei și acum mă bucur că mi-am luat revanșa”, a spus Sevastova la finalul meciului.
Ana, deși cu mari dureri la mână, a avut un avantaj important în tiebreak-ul setului doi, acolo unde a condus cu 4-2. Doar că, de la acest scor, a urmat o serie de cinci puncte pentru Sevastova, care a dus meciul într-un decisiv maraton. Un set care a avut tot felul de răsturnări de situație: prima care a reușit break-ul a fost Ana Bogdan, care s-a desprins la 2-0. Sevastova a răspuns prompt cu patru ghemuri la rând. Ana a revenit, a egalat la 5, după ce Sevastova a servit la 5-4 pentru meci. Dar, în final, ultimul cuvânt i-a aparținut deținătoarei trofeului, care a obținut breakul şi a închis actul la 7-5.
Ca și în urmă cu doi ani, Ana s-a dovedit și acum o adversară extrem de complicată pentru Sevastova.
A ținut-o în șah o perioadă îndelungată din meci, a avut toate răspunsurile necesare în fața tenisului variat și inteligent propus de letonă și rareori a fost surprinsă de scurtele Anastasijei, accelerările venite cu lovitura de dreapta sau efectele diferite.
Din păcate, una dintre problemele principale pentru Ana a fost accidentarea suferită la mână, pentru care a și primit îngrijiri medicale. Problemele au început să apară încă de la mijlocul setului doi, ea mărturisindu-i antrenorului Victor Ioniță că nu mai simte mâna atunci când lovește cu dreapta și nu poate lovi din plin; nu poate face diferența atunci când e cazul. Cu toate astea, ea a reușit să se pună des în poziții avantajoase, mai ales în setul doi, când foarte puțin i-a lipsit pentru a ieși învingătoare.
Sevastova însă a fost solidă ca o stâncă în momentele importante. N-a clipit, n-a scăzut nivelul de joc și întotdeauna a venit cu ceva special pentru a face diferența: fie cu o lovitură de forehand în unghi scurt, fie cu o scurtă imposibil de ajuns, fie cu un serviciu greu de returnat. A făcut ceea ce fac, de regulă, jucătoarele de top: a găsit o cale de a ieși la suprafață, chiar dacă n-a fost cea mai bună zi a ei.
Următoarea adversară a Anastasijei Sevastova este tot o româncă. Ea o va întâlni pe Patricia Țig, care a trecut clar, 6-2, 6-1, de Anna Bondar.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures