Multor oameni le place să se relaxeze cu un pahar de vin roşu după o zi stresantă. Totuşi, nu trebuie să se acorde alcoolului toate meritele. Resveratrolul, găsit în coaja boabelor de strugure, blochează o enzimă ce declanşează depresia, potrivit www.eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Noile cercetări demonstrează că resveratrolul, provenit din struguri, care se găseşte în vinul roşu, are un efect anti stres prin blocarea expresiei unei enzime asociate cu controlul stresului la nivelul creierului, potrivit specialiştilor de la Universitatea Buffalo.
Constatările aruncă lumina asupra modului în care resveratrolul influenţează procesele neurologice. Potrivit Asociaţiei de Anxietate şi Depresie din America, depresia şi tulburările de anxietate afectează între 16 şi 40 de milioane de persoane din Statele Unite ale Americii.
”Resveratrolul poate fi o alternativă eficientă de medicamentaţie pentru tratarea pacienţilor care suferă de depresie şi de tulburări de anxietate”, explică Ying Xu, co-autorul studiului. Studiul, publicat în revista ”Neuropharmacology”, a fost condus de specialiştii de la Universitatea de Medicină Xuzhou, din China.
Resveratrolul, care a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, este un compus găsit în coaja şi în seminţele strugurilor şi fructelor de pădure.
În timp ce specialiştii au identificat resveratrolul ca având efecte antidepresive, relaţia compusului cu fosfodiesteraza 4 (PDE4, o enzimă influenţată de hormonul de stres corticosteron) nu era cunoscută. Corticosteronul reglează răspunsul organismului la stres. Cu toate acestea, prea mult stres poate duce la cantităţi excesive de hormon, care circulă în creier şi, în cele din urmă, la dezvoltarea depresiei şi a altor tulburări mintale.
Aceste relaţii fiziologice necunoscute fac ca terapia medicamentoasă să fie complexă. Antidepresivele actuale se concentrează, în schimb, pe funcţia serotoninei sau noradrenalinei din creier, dar numai o treime dintre pacienţii cu depresie intră în remisiune completă ca răspuns la aceste medicamente.
Într-un studiu făcut pe şoareci, cercetătorii au arătat că PDE4, indus de cantităţi excesive de corticosteron, cauzează un comportament asemănător depresiei şi anxietăţii.
Enzima scade nivelul de adenozin monofosfat ciclic (o moleculă mesager, care semnalează schimbările fiziologice, cum ar fi diviziunea celulară, schimbarea, migraţia şi moartea) din organism, declanşând modificări fizice în creier.
Resveratrolul are efecte neuroprotectoare împotriva corticosteronului prin inhibarea expresiei PDE4. Cercetarea pune bazele utilizării compusului în noi antidepresive.
Deşi vinul roşu conţine resveratrol, consumul de alcool duce la diverse riscuri, precum dependenţa.