F. T.

“Sunt puțini aceia care sar în sprijinul semenilor, mai ales atunci când sunt în timpul liber, așa cum a făcut și colegul nostru, plutonier major Daniel Crîșmaru (foto), din cadrul Gărzii de Intervenție Băicoi”, scrie, într-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae. Contextul în care se vorbește despre viață, eroism, empatie față de semeni – dar, nu ultimul rând, și despre regretul că pompierul Daniel Crâșmaru nu a putut salva și o a doua viață, un băiețel în vârstă de nici trei anișori – a fost al nefericitului incident de sâmbătă. Atunci, așa cum aminteam și în ziarul nostru de ieri, viitura de pe râul Provița a surprins un tată și doi copii când traversau cu o căruță zona dintre satele Dițești și Minieri.
“Colegul nostru se afla în timpul liber, moment în care a văzut disperarea în ochii unei femei care striga după ajutor. Imediat, acesta a oprit autoturismul în care se afla și s-a deplasat de urgență la aceasta, care i-a relatat teribila tragedie. Pompierul a sunat la Numărul Unic «112» și a anunțat evenimentul, iar după aceea s-a aruncat în apă pentru a găsi cei doi copilași care au fost luați de apele învolburate ale răului”.
Salvatorul a înotat aproximativ 1 kilometru în aval de locul în care au căzut cei doi copilași. În același timp, era asistat de pe margine de un localnic, care îl atenționa permanent asupra pericolelor la care se expune, cauzate de curenții foarte puternici care se formau în apa plină de nămol, aluviuni și stufăriș”, se precizează într-un comunicat de presă al ISU Prahova.
“Într-o clipă, a zărit chipul băiețelului, astupat de apă până la gât. Acesta rămăsese pe o insuliță formată în mijlocul apei, agățându-se de scoarța de la căruță și strigând disperat după ajutor. Ajuns la copilaș, salvatorul l-a luat în brațe și a stat alături de el până la sosirea echipajelor de salvatori, care i-au adus la mal în condiții de siguranță”, vin, în completarea comunicatului, alte amănunte oferite de către sublocotenentul Raluca Vasiloae.
Și, tot ea, a adăugat: “În ochii eroului am citit o emoție uriașă când a relatat tragedia, dar totodată era încercat de tristețe și neputință pentru ca nu a reușit să îl salveze și pe frățiorul lui” (copilașul care nu împlinise nici trei ani).
Pentru profesionalismul și modul exemplar în care a acționat, conducerea instituției l-a felicitat pentru spiritul civic de care a dat dovadă.