Conform unui nou studiu, creierul femeilor este cu trei ani mai „tânăr” decât al bărbaților, iar acesta ar putea fi motivul pentru care ele își mențin abilitățile cognitive mai mult timp, potrivit sciencedaily.com, care citează MedLive.ro.
Cercetătorii de la Universitatea Washington au descoperit că femeile par să aibă creierul cu aproximativ trei ani mai tânăr din punct de vedere metabolic decât cel al bărbaților cu aceeași vârstă cronologică. Rezultatele au fost publicate în ”Proceedings of the Național Academy of Sciences” și pot explica de ce femeile își mențin abilitățile cognitive mai mult timp.
”Abia acum am început să înțelegem modul în care factorii legați de gen ar putea afecta traiectoria îmbătrânirii creierului. În același timp, ar putea exista și o legătură cu vulnerabilitatea creierului la bolile neurodegenerative. Metabolismul creierului ne ajută să înțelegem diferențele pe care le observăm între bărbați și femei pe măsură ce îmbătrânesc”, explică Manu Goyal, de la Institutul de Radiologie al Universității Mallinckrodt.
Bebelușii și copiii își utilizează o mare parte din ”combustibilul creierului” într-un proces numit glicoliza aerobă, care susține dezvoltarea creierului și maturizarea. Restul zahărului este consumat prin sarcinile de zi cu zi, atât cele fizice, cât și cele mentale. Și adolescenții și tinerii consumă o parte considerabilă de zahăr prin glicoliza aerobă, dar cantitatea scade pe măsură ce înaintăm în vârstă, ajungând la un număr foarte mic în jurul vârstei de 60 de ani.
Totuși, oamenii de știință nu știau foarte multe despre cum diferă metabolismul creierului în funcție de gen. Pentru a afla, specialiștii au analizat cum creierul a 205 de persoane folosește zahărul.
La studiu au participat 121 de femei și 84 de bărbați, cu vârstele cuprinse între 20 și 82 de ani. Acestora li s-au făcut scanări pentru a măsura fluxul de oxigen și glucoza din creier. Pentru fiecare participant, specialiștii au determinat procentul de zahăr folosit în glicoliza aerobă în diferite regiuni ale creierului. Astfel, au conceput un algoritm pentru a găsi o relație între vârstă și metabolismul creierului. Mai apoi, specialiștii au introdus datele metabolismului creierului în algoritm și au calculat vârsta creierului. Astfel, creierul femeilor a avut o vârstă calculată cu 3,8 ani mai mică decât în cazul bărbaților, deși persoanele aveau aceeași vârstă cronologică. Până și în cazul celor mai tineri participanți, în vârstă de 20 de ani, au existat aceleași rezultate.