Serie de crime, în câteva luni, în Prahova! 

Rata deceselor cauzate de violență a scăzut în Uniunea Europeană, dar România se situează în acest nedorit clasament pe locul patru după Letonia, Lituania și Estonia, se menționează într-o statistică efectuată de către Eurostat.
Trendul descendent al omorurilor este raportat la perioada 2002 – 2016, fiind luate în calcul doar cazurile în care morțile au avut drept cauză rănile provocate de o altă personă care avea intenția de a răni sau ucide.
Omucideri au avut loc și în Prahova, de exemplu, în anul 2016 au fost consemnate mai multe cazuri în care anchetatorii au avut de furcă în identificarea și tragerea la răspundere penală a făptașilor. De altfel, județul nostru se înscrie în același trend național evidențiat de Eurostat – de 1, 6 decese cauzate de violență la suta de mii de locuitori.

În Prahova, seria omuciderilor a ținut capul de afiș în perioada august – octombrie 2016, ca să ne referim tot la perioada de referință din studiul Eurostat.
Astfel, la începutul lunii august a respectivului an, o femeie în vârstă de 43 de ani era găsită înjunghiată pe strada Poligonului din Ploiești. Au urmat câteva zile de căutări, iar în urma acestora a fost identificat și autorul crimei – Pascale Vasile, în vârstă tot de 43 de ani, care își cunoscuse victima prin intermediul unei rețele de socializare. A urmat întâlnirea și în viața reală, în Ploiești, când bărbatul i-a propus să întrețină relații sexuale cu el. Văzând că femeia îl refuză, acesta a înjunghiat-o, după care a plecat liniștit la mare.
Cadavrul a fost găsit de un trecător, iar criminalul a fost identificat și încătușat după aproape o săptămână de căutări.
Individul, care avea cazierul pătat, este din Vălenii de Munte, și avea la activ și alte antecedente penale. La vremea respectivă, în legătură cu acest caz, magistrații precizau, într-un comunicat de presă, următoarele: “Inculpatul s-a întâlnit cu victima în apropierea străzii Laboratorului, din municipiul Ploiești, mergând cu aceasta pe un teren viran din zonă, acoperit cu vegetație deasă, unde a lovit-o de mai multe ori în zona feței și i-a suprimat viața cu un ciob de sticlă, prin provocarea unei plăgi tăiate în regiunea cervicală”.
Starchiojd, aceeași lună august a anului 2016. Un bărbat în vârstă de 64 de ani și fiul său – de 27 de ani – au fost găsiți morți. Cercetările efectuate de către polițiști și procurori au idenificat și autorii – trei ciobani, în vârstă de 18 ani, 22 de ani și 33 de ani. Motivul crimelor? Caii victimelor intraseră pe pășunea lor și le-ar fi mâncat iarba! Drept pentru care i-au bătut pe cei doi (tată și fiu) până i-au omorât…
O lună și ceva mai târziu – mijlocul lunii octombrie 2016 – o altă crimă zguduia Prahova: o femeie în vârstă de vârstă de 64 de ani, din Ploiești ( cartierul Mihai Bravu) a sunat la poliție, anunțând că și-a omorât propriul fiu, în vârstă de 41 de ani !
Recunoașterea faptei a avut loc la două săptămâni după comiterea crimei – victima fiind lovită de mai multe ori cu un ciocan și un topor – apoi îngropată în grădina din spatele casei ! Drept circumstanță atenuantă adusă de către ploieșteancă pentru comiterea infracțiunii de omuciudere a fost aceea că fiul său, cu afecțiuni psihice, consuma alcool și devenea agresiv. Ani de-a rândul ar fi fost bătută de fiul său, până când… până când a luat decizia de a-și face singură dreptate. Și l-a omorât…