Persoanele care au parodontită, cunoscută și sub numele de boală gingiilor, au un risc mai mare de hipertensiune arterială.
De asemenea, cu cât parodontita este mai severă, cu atât mai mare este probabilitatea hipertensiunii arteriale, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Hipertensiunea arterială afectează 30-45% dintre adulți și este principala cauză globală de deces prematur. Parodontita, pe de altă parte, afectează peste 50% din populația lumii. Hipertensiunea arterială este principala cauza a bolilor cardiovasculare, iar parodontita a fost asociată cu un risc crescut de atac de cord și de accident vascular cerebral.
”Hipertensiunea arterială ar putea fi cauza atacului de cord și a accidentului vascular cerebral în cazul pacienților cu parodontită”, declara Francesco Daiuto, autorul principal al studiului.
Cercetările anterioare sugerează că există o legătură între parodontită și hipertensiune arterială și că tratamentul dentar ar putea îmbunătăți tensiunea arterială.
Această cercetare a combinat cele mai bune dovezi disponibile pentru examinarea legăturii dintre hipertensiunea arterială și parodontita moderată și severă. În total, specialiștii au inclus 81 de studii din 26 de țări. Parodontita moderată a fost asociată cu un risc cu 22% mai mare de hipertensiune arterială, iar cea severă a fost asociată cu un risc cu 49% mai mare de hipertensiune.
Tensiunea arterială medie a fost mai mare în cazul pacienţilor cu parodontită, comparativ cu cei fără, mai exact cu 4,5 mmHg mai mare cea sistolică și cu 2 mmHg mai mare cea diastolică. Diferențele nu sunt neglijabile. O creștere medie a tensiunii arteriale de 5 mmHg este asociată cu un risc cu 25% mai mare de deces după un atac de cord sau după un accident vascular cerebral.
5 din 12 studii au demonstrat o reducere a tensiunii arteriale în urmă tratamentului pentru parodontită, iar aceste modificări au apărut chiar și la persoanele cu o tensiune arterială normală.
Un posibil motiv pentru conexiunea dintre afecțiuni este că paradontita și bacteriile orale asociate provoacă inflamații în întregul corp, care, la rândul lor, afectează funcția vaselor de sânge. În plus, sensibilitatea genetică poate juca un rol, împreună cu alți factori de risc, cum ar fi fumatul și obezitatea.
În multe țări din întreagă lume, sănătatea orală este neglijată, iar parodontita poate rămâne netratată mulți ani. Această inflamație orală se acumulează cu factorii de risc existenți.