F. T.

Începând de luni, 30 sepembrie a.c, 52 de jandarmi – printre care se află şi trei cadre de la Centrul de Pregătire Montan Sinaia – participă la #ForFirEx2019, un exercițiu care se desfășoară în baza unui scenariu fictiv și presupune căutarea-salvarea persoanelor, în zona jandarmi Sinaia1montană, pe fondul unor incendii de pădure.
Potrivit purtătorului de cuvânt al centrului sinăian, Magdalena Burloiu, “misiunea jandarmilor în cadrul acțiunii consă în asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul intervenției, acordarea de sprijin pompierilor pentru stingerea incendiilor, precum și pentru evacuarea populației din zonele afectate”.
În ceea ce-i priveşte pe jandarmii– instructori sinăieni, aceştia au rolul de salvatori aerieni prin survolarea cu elicopterul, identificarea și scoaterea cu ajutorul unor troliere a persoanelor surprinse de incendiu, aflate în zone greu accesibile.
Exercițiul- care se va derula pe parcursul a cinci zile- va fi coordonat de reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi se va desfăşura în zona județelor Caraș-Severin și Hunedoara, angrenând peste 500 de participanți.
ForFirEx 2019 este primul exercițiu de o asemenea amploare desfășurat, la nivel național, în domeniul stingerii incendiilor de pădure în mediul montan.